Ranní glosa: Prognózu ČNB dnes čeká další test

Poté, co minulý týden statistický úřad dále vylepšil už tak velmi silná data růstu ekonomiky, dnes ČNB dostane další možnost otestovat svoji poslední prognózu. Přijdou totiž na řadu mzdy, respektive jejich růst ve druhém čtvrtletí letošního roku. A očekávání centrální banky jsou přitom nemalá.

Už v prvním čtvrtletí mzdy v české ekonomice nasadily vysoké tempo, tedy alespoň v nominálním vyjádření, když vzrostly v průměru o 5,3 %. O tento výsledek se zasloužil zejména rychlý ekonomický růst vytvářející rekordní počet volných pracovních míst a snižující nezaměstnanost na historicky nejnižší úroveň. Vzniklé napětí na pracovním trhu firmy začaly řešit rychlejším zvyšováním mezd s cílem udržet si zaměstnance před dravější konkurencí. Když k tomu připočteme navýšení minimální mzdy o 11 % spolu s úpravou zaručených mezd v podobném rozsahu a zvýšení platů ve veřejném sektoru, bylo na zrychlení mzdového růstu pro letošní rok zaděláno.

Pravidelné statistiky z trhu práce každý měsíc navíc potvrzují, že nesoulad nabídky a poptávky dále narůstá. ČR se může pochlubit nejnižší nezaměstnaností v historii (dokonce i v rámci EU) a současně i nejvyšší nabídkou volných pracovních míst a nedostatek kvalifikovaných i nekvalifikovaných zaměstnanců se stává bariérou pro další expanzi zejména největšího tuzemského odvětví – průmyslu. Ještě rychlejší růst než v prvním čtvrtletí by proto u průměrných – a nakonec i mediánových – mezd neměl být žádným překvapením. Jestli to ovšem bude centrální bankou očekávaných 5,9 %, se uvidí už v devět hodin.

Pokud se ČNB vyplní její prognóza i tentokrát, připomeňme jen, že inflace se zatím drží na jejím odhadu, růst HDP jej dokonce výrazně předčil, budou se z budovy na Příkopech brzy ozývat slova o potřebě dalšího zvýšení úrokových sazeb. Dokonce dřívějšího, než s jakým počítá aktuální prognóza ČNB. Bylo by to nakonec logické vzhledem dosavadní rétorice i s ohledem na hladkou zkušenost, jakou ČNB udělala s červnovým navýšením repo sazby. Korunu, jak se zdá, nechává úrokový diferenciál díky masívní pozici spekulantů netečnou. Takže nyní zbývá už jen začít „sázet“, zda se ČNB rozhodne už v září nebo utažení měnové politiky nechá až na listopad.


Zařazenoút 05.09.2017 08:09:00
ZdrojČSOB - Komentáře
Originálcsobft.cz//smartappforfm/api/commentary/ddo9vm8rob94cfwca4h2gxgtj

Související témata

Intervence ČNB | ČNB
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.