Elektronické recepty ve Zlínském kraji už vystavují někteří ambulantní lékaři. Lékárny všech čtyř nemocnic Zlínského kraje realizovaly v roce 2016 celkem přes 350.000 receptů, z toho necelé dvě tisícovky byly právě recepty elektronické. Foto: SÚKL

Nemocnice Zlínského kraje se chystají na elektronické recepty

Nemocnice Zlínského kraje se připravují na zavedení elektronických receptů. Od prvního ledna příštího roku budou v celé zemi lékaři vydávat a lékárny přijímat pouze elektronické recepty. S touto změnou souvisí množství administrativních kroků a změn, v současné době jednají jednotlivé nemocnice s dodavateli nemocničních informačních systémů o úpravách, které vydávání i přijímání elektronických receptů umožní, sdělila ČTK mluvčí krajských nemocnic Dana Lipovská.

 

Krajské nemocnice řeší také certifikáty pro lékaře a správu celé agendy. „Lékárna je na tuto novinku nachystaná i personálně,“ uvedl vedoucí lékárny v Uherskohradišťské nemocnici Marcel Pandadis, podle kterého může nový systém paradoxně odbavení pacientů zpomalit.

Potvrdil to i vedoucí lékáren Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Pavel Kurfürst. „Každý recept bude mít takzvaný elektronický kód, který musí lékárník načíst, což chvilku potrvá. Pak teprve zjistí, jaký lék má pacientovi vydat,“ uvedl Kurfürst.

Elektronické recepty již ve Zlínském kraji vystavují někteří ambulantní lékaři. „Lékárny všech čtyř nemocnic Zlínského kraje realizovaly v roce 2016 celkem přes 350.000 receptů, z toho necelé dvě tisícovky byly právě recepty elektronické,“ uvedla Lipovská.

V Česku se vydá ročně 60 až 70 milionů papírových receptů, od ledna bude vydávání elektronických receptů pro všechny lékaře povinné. Nejběžnější forma předání pacientovi však bude podobná jako v současnosti, tedy vytištěná papírová průvodka s kódem. Místo razítka a podpisu lékaře bude elektronický podpis. Další možností bude SMS na mobilní telefon, e-mail se zašifrovaným souborem PDF nebo zobrazení receptu ve webové nebo mobilní aplikaci. Obsahuje dvanáctimístný kód s číslic a písmen, také ve formě čárového a 2D kódu. Lékárník ho může načíst čtečkou nebo zadat ručně.

-čtk-