Ranní glosa: Optimismus válcuje jednu ekonomiku za druhou

Ještě než týden naplněný měkkými daty završí, doufejme, jasná slova z Jackson Hole, přijde na řadu německé Ifo. Reprezentativní ukazatel, který ukazuje stav německé ekonomiky a především pak očekávání podnikatelů pro další měsíce. Už minule jsme mohli vidět rekordní výsledky, pokud jde o celkový index, především díky tomu, jak firmy hodnotily stávající situaci. Ale optimistické nebyly pouze při pohledu na své dosavadní výsledky, ale i ve svých očekáváních pro další měsíce, zejména pokud šlo o průmysl, stavebnictví a velkoobchod. Poněkud skepticky se do budoucna dívaly firmy působící v maloobchodě, nicméně jejich „pesimismus“ vůbec nekoresponduje s rostoucí domácí spotřebou, která táhne německou ekonomiku nahoru. Trhy očekávají, že Ifo znovu potvrdí výbornou kondici německého hospodářství i v srpnu. Nakonec už předskokan v podobě PMI zveřejněný ve středu toto očekávání jen posílil.

Nakonec dobrá nálada letos panuje i v české ekonomice a ani srpen nebyl v tomto směru výjimkou. Optimismus přitom panuje jak v podnikatelském sektoru, tak mezi spotřebiteli, kteří se čím dál méně obávají nezaměstnanosti, nicméně na druhou stranu začínají stále ve větší míře vnímat vyšší inflaci. Je to vlastně i logické, když vezmeme v úvahu, že inflační tlaky jsou viditelné především u zboží a služeb, za které domácnosti dávají největší část svých příjmů – tedy potraviny a bydlení. Ani tak však není strach z inflace natolik silný, aby změnil chování spotřebitelů, respektive je začal brzdit v doposud rekordním utrácení. Přece jen čísla z trhu práce jsou stále velmi přesvědčivá – pokud jde o rekordně nízkou nezaměstnanost na jedné straně a historicky nejvyšší počet volných pracovních míst na straně druhé. A to zatím ještě ani nevíme, jak rychle rostly mzdy ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Ukazatele důvěry u nás i u hlavních obchodních partnerů ČR v EU naznačují, že ekonomický růst nepolevuje ani ve třetím čtvrtletí. Znamená to tedy – a statistiky volných pracovních míst to jen potvrzují – že nouze o zaměstnance ještě nedosáhla svého maxima.


Zařazenopá 25.08.2017 08:08:00
ZdrojČSOB - Komentáře
Originálcsobft.cz//smartappforfm/api/commentary/dr1y79iamlvhrd10zc72gdcmn

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.