Fitch: Vývoj kolem dluhového stropu může ohrozit rating USA

Ratingová agentura Fitch Ratings přezkoumá své hodnocení úvěrové spolehlivosti Spojených států v případě, že Bílý dům a Kongres nedosáhnou včas dohody o zvýšení dluhového stropu. Agentura ve své zprávě upozornila, že takový vývoj by mohl mít na úvěrový rating USA negativní dopady. Podle další ratingové agentury Moody's Investors Service je ale málo pravděpodobné, že by se limit pro zadlužení nepodařilo včas zvýšit.

Pokud by americká vláda nezískala od Kongresu souhlas k prodeji dalších dluhopisů, mohly by jí už koncem září nebo začátkem října dojít finance. Hrozilo by tak, že Spojené státy nebudou schopny splácet včas své závazky, což by mohlo mít negativní dopady na světové finanční trhy.

Dluhový strop americké vlády v současnosti činí 19,9 bilionu dolarů (zhruba 440 bilionů Kč) a Kongres se navzdory výzvám ze strany ministra financí Stevena Mnuchina zatím nedokázal dohodnout na jeho zvýšení.

"Vývoj kolem dluhového stropu by mohl mít nakonec dopady na rating, protože neschopnost strop zvýšit by mohla ohrozit možnosti ministerstva financí spravovat dluh a plnit další závazky," uvedla agentura Fitch. Dodala, že pokud by vláda byla v důsledku nezvýšení dluhového stropu nucena upřednostňovat splácení dluhů před dalšími závazky, nemuselo by to být slučitelné se špičkovým ratingem AAA, kterým nyní Fitch úvěrovou spolehlivost USA hodnotí.

Agentura Moody's uvedla, že zpoždění plateb nesouvisejících s dluhem, tedy například mezd federálních zaměstnanců či financování sociálních programů, by pro ni nebylo důvodem ke zhoršení ratingu ze stupně AAA. Dodala však, že pokud by se vláda ocitla v prodlení při splácení dluhů, mělo by to pro rating USA negativní důsledky.

Kdyby se vláda v případě nezvýšení dluhového stropu rozhodla upřednostnit splácení dluhu před ostatními závazky, mohlo by to vést k omezení činnosti státních institucí. Takzvaný shutdown, kdy federální vláda zůstala kvůli politickému patu bez financí, nastal v USA naposledy v roce 2013. Tehdy trval asi dva týdny.

"Zastavení některých vládních činností by znamenalo újmu pro ekonomiku," upozornila agentura Moody's. Pravděpodobnost, že dluhový strop nebude včas zvýšen, je však podle ní malá.


Zařazenopá 25.08.2017 07:08:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3610039/fitch-vyvoj-kolem-dluhoveho-stropu-muze-ohrozit-rating-usa.html
Přílohy
KategorieDluhopisy

Související témata

Agentura fitch | Vývoj cen | Fitch | Dluhová krize
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.