V české ekonomice panuje výborná nálada

Důvěra v české ekonomice je v letošním roce vysoká a výjimkou nebyl ani srpen, kdy se dostala na sedmiměsíční maximum. Optimismus přitom panuje jak v podnikatelském sektoru, tak mezi spotřebiteli.

Za růstem pozitivní nálady spotřebitelů přitom stojí především ekonomický růst snižující obavy z nezaměstnanosti. S tím, jak se zlepšuje situace na trhu práce, respektive jak klesá nezaměstnanost a zrychlují mzdy, mají lidé menší strach z budoucnosti. Jsou ochotni více utrácet i investovat do bydlení. Jediné vážnější obavy, které z průzkumu zveřejněného statistickým úřadem vyplynuly, jsou ty inflační. A vlastně je to i logické, neboť celková inflace může být sice relativně nízká, avšak růst cen u potravin a bydlení – jako nejvýznamnějších položek výdajů většiny domácností – je nepřehlédnutelný.

Pozitivní zprávou jsou i výsledky nálad mezi podnikateli, které se rovněž zlepšují, dokonce i ve stavebnictví. Tam už podnikatelé začínají konečně pociťovat příznivější vývoj zakázek a očekávají, že poptávka po stavebních pracích v dalších měsících ještě více vzroste. Je to navíc docela pravděpodobné, neboť realitní trh v ČR prožívá období v podstatě největšího boomu v novodobé historii a nabídka jen s velkým zpožděním dokáže reagovat na zájem investorů. Je však otázkou, zda se skutečně podaří trvaleji rozjet stavební výrobu vzhledem k dlouhodobým byrokratickým obstrukcím.

Optimisticky se do dalších měsíců dívají i průmyslníci, což je velmi dobrou zprávou vzhledem k tomu, že průmysl je největším tuzemským odvětvím, které navíc v posledních letech primárně zajišťuje ekonomický růst. A nakonec příznivá očekávání mají podnikatelé v obchodě. A nepochybně se mají na co těšit vzhledem k silné spotřebitelské poptávce a rostoucím maržím v některých segmentech maloobchodu.

Nejnovější várka měkkých dat z české ekonomiky dává tušit, že si ekonomika udržuje velmi silné růstové tempo i na začátku druhého pololetí. Trochu překvapivý může být tento vývoj v průmyslu, který zažívá několikaletý silný boom a už mnohdy začíná narážet na hranice svých možností dané výrobními kapacitami i dostupnými zaměstnanci. Nová čísla rovněž podporují úvahy o dalším zrychlení spotřeby domácností, za níž stojí velmi pozitivní očekávání domácností i jejich lepšící se finanční situace.


Zařazenočt 24.08.2017 09:08:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3609968/v-ceske-ekonomice-panuje-vyborna-nalada.html
Přílohy
KategorieEkonomika
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.