Londýn chce po brexitu dosavadní obchodní výměnu s EU

22.08.2017
Euroskop, čtk

Britská vláda navrhuje zajistit pokračování dosavadního obchodu se zbožím a službami s Evropskou unií po brexitu. Vyplývá to z jednoho z pozičních dokumentů k jednáním s EU, který v pondělí podle médií zveřejnilo ministerstvo pro odchod Británie z unie. Evropská komise podle agentury DPA zatím k těmto dokumentům stanovisko nezaujala.

Londýn dal najevo, že by byl rád, kdyby veškeré britské zboží, které se v EU nyní prodává, bylo možné na trzích unijních států koupit i poté, co Británie unii v březnu 2019 opustí. Totéž by se na druhé straně týkalo i zboží členských států EU, které je nyní na trhu v Británii. Žádná omezení by se přitom recipročně neměla týkat ani služeb poskytovaných v souvislosti s prodejem zboží.

Zmíněný poziční dokument kabinetu premiérky Theresy Mayové rovněž vyzývá k zachování opatření na ochranu zákazníků.

Druhý v pondělí zveřejněný poziční dokument podle stanice BBC vyzývá k vzájemné dohodě, která zajistí zachování důvěrnosti oficiálních dokumentů sdílených Británií s unijními partnery v době, kdy byla členem EU.

BBC v souvislosti s uvedenými novými návrhy Londýna poznamenala, že ministerstvo pro brexit pokračuje v tlaku na EU před třetím kolem jednání, které se má konat příští týden v Bruselu. Další poziční dokumenty britské vlády by měly následovat v nadcházejících dnech. Jeden z nich by se měl týkat i zásadního problému v jednáních – jurisdikce Evropského soudního dvora.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek