Proč je Bill Gates pořád nejbohatší člověk na světě?

Bill Gates prodal skoro všechny svoje akcie Microsoftu, který před 42 lety pomáhal založit, aby mohl financovat nadaci, kterou má se svou chotí Melindou. Tak jak je možné, že je pořád nejbohatší člověk na světě?

Čisté jmění jednašedesátiletého miliardáře dosahovalo podle časopisu Forbes ve čtvrtek 85,2 miliardy dolarů, alespoň tedy krátce po začátku obchodování na Wall Street. V Microsoftu, který založil s Paulem Allenem, teď Gatesovi patří podíl pouhých 1,3 procenta.

Podobně jako u softwarového gigantu platí, že i ve světě investic Gates postupoval mazaněji než spousta ostatních. Už v 90. letech založil holdingovou společnost, která funguje jako „vehikl“ pro investice do jiných firem. Jejím prostřednictvím Gates spravuje finanční prostředky, které získává z postupného odprodeje svého podílu v Microsoftu a neodevzdává nadaci. Před více než 20 lety, kdy Cascade Investment zakládal, držel v Microsoftu zhruba 26procentní podíl.

Holding pod vedením investičního ředitele Michaela Larsona vložil Gatesovy peníze do firem z tak vzdálených odvětví, jako je doprava, průmysl, finance nebo zpracování odpadu.

Cascade Investment není veřejně obchodovaná, o své výkonnosti toho moc neprozrazuje a ke své investiční strategii (která platí za relativně konzervativní) nejčastěji mlčí. K jejím největším akciovým holdingům, o kterých přesto informovala, patří tyto: hotelová společnost Four Seasons (podíl 47 procent), společnost pro zpracování odpadu Republic Services (podíl 31 procent), výrobce desinfekčních prostředků Ecolab (téměř 11 procent) či výrobce zemědělských strojů Deere (téměř 10 procent). Zájmy má i ve stáčírně Coca-Cola FEMSA, v kanadských železnicích Canadian National Railway či v americkém prodejci vozidel AutoNation. 

Nevyhýbá se ale ani finančnímu sektoru. Pět procent jí patří ve společnosti Berkshire Hathaway věhlasného amerického investora, miliardáře a taktéž filantropa Warrena Buffetta. Gates je tak jeho druhým největším akcionářem. Následující graf ukazuje, v jakých společnostech má Cascade největší zájmy z hlediska hodnoty (v USD):

gates

Jak je tedy holding pod Larsonovým vedením úspěšný? Před více než 20 lety, kdy Gates Larsona zaměstnal, dosahovalo jeho osobní jmění zhruba 5 miliard dolarů. Od té doby narostlo na zmíněných více než 85 miliard…

Zdroje: Les Echos, FT, Bloomberg

 
 

Zařazenoso 19.08.2017 17:08:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3605550/proc-je-bill-gates-porad-nejbohatsi-clovek-na-svete.html
Přílohy
KategorieUdálosti

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.