Reakce SÚKL na reportáž ve Zprávách FTV Prima týkající se úhrady léků na vysoký cholesterol z veřejného zdravotního pojištění 16. 8. 2017

Reakce SÚKL na reportáž ve Zprávách FTV Prima týkající se úhrady léků na vysoký cholesterol z veřejného zdravotního pojištění 16. 8. 2017

SÚKL se důrazně ohrazuje proti neúplným, lživým a poplašným informacím, které zazněly v reportáži Zpráv FTV Prima redaktora Matěje Misaře dne 16. 8. 2017  

Konkrétně se jedná o tvrzení, že léčba vysokého cholesterolu asi nebude hrazena z veřejného zdravotního pojištění, jelikož SÚKL ji označil za příliš drahou.
Aktuálně běží u těchto přípravků (PRALUENT a REPATHA) správní řízení o stanovení úhrady a byla vydána hodnotící zpráva. Tato správní řízení tedy nejsou ukončena a není možné předvídat, s jakým výsledkem skončí!
SÚKL sice v hodnotící zprávě uvedl, že na základě podkladů, které má v tuto chvíli od žadatelů k dispozici, není možné úhradu přiznat, nicméně zároveň navrhl několik způsobů, prostřednictvím kterých by bylo možné úhrady z veřejného zdravotního pojištění dosáhnout. SÚKL také konstatoval, že v dané indikaci jsou tyto přípravky klinicky přínosné.
Důvodem nepřiznání úhrady je však to, že ani jeden z žadatelů nebyl schopen prokázat nákladovou efektivitu a zároveň také, že v tomto případě existuje vysoká nejistota spojená s možným dopadem do rozpočtu (za jistých okolností by mohl dopad do rozpočtu přesáhnout až jednu miliardu korun).
V reportáži zároveň zaznělo, že v ostatních zemích jsou tyto přípravky hrazené. I na tuto otázku bylo redaktorovi odpovězeno - každá země má systém stanovování úhrad nastaven rozdílně, u každého léku může být o úhradu žádáno pro jinou skupinu pacientu a samotná výše úhrady pak může být rovněž rozdílná. V tomto případě se navíc jedná o vstup nové léčby na český trh, kdy zákon o veřejném zdravotním pojištění vyžaduje provést komplexní posouzení nákladové efektivity a dopadu do rozpočtu.
Poté, co zástupce Ministerstva zdravotnictví ČR uvedl, že ministerstvo není oprávněno zasahovat do správních řízení, redaktor označil toto jednání ministerstva tak, že "od problému dává ruce pryč". Je s podivem, že redaktor televizního zpravodajství, který se zabývá takto zásadním tématem, nezná základní procesy vycházející ze zákona, a zároveň ve svojí reportáži záměrně zamlčí informace, které mu byly poskytnuty! Ministerstvo zdravotnictví skutečně, v souladu se zákonem, není oprávněno jakkoli zasahovat do běžících správních řízení. Tuto možnost má až ve chvíli, kdy se daný subjekt odvolá proti rozhodnutí SÚKL, to však zatím nebylo vydáno.
Pokud by tedy SÚKL v této fázi úhradu z veřejného zdravotního pojištění přiznal, zcela zásadním způsobem by porušil zákon o veřejném zdravotním pojištění!
SÚKL vyzývá TV Prima, aby informace, které zazněly v reportáži, uvedla v televizním vysílání na pravou míru. Veškerý materiál, který k tomu potřebuje, již má k dispozici.
Vzhledem k uvedeným lživým a poplašným informacím, které mohly výrazně zneklidnit pacienty, zvažuje SÚKL také právní kroky směrem k TV Prima.
Tiskové a informační oddělení
16. 8. 2017
  • Databáze léků
  • Databáze lékáren
  • Databáze klinic. hodnocení
  • Registr zdrav. prostředků
  • Konopí k léčebným účelům
  • eRecept
  • Důležitá upozornění
  • Hlášení pro SÚKL
  • Dodávky a jiná hodnocení
  • Přehledy a seznamy
  • Otevřená data
  • Výpadky léků

Kalendář akcí

« srpen 2017 »
Po Út St Čt So Ne
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
 

+420 272 185 111
telefonní seznam

cs_CZ en_GB

Navštivte také naše další stránky

www.olecich.cz

Informační portál
pro veřejnost

nebezpecneleky.cz

Mohou nelegální léky
poškodit Vaše zdraví?

SALK

Státní agentura
pro léčebné konopí

eRecept

Informace k elektronickému
receptu

lekarny.sukl.cz

Zabezpečený portál
pro lékárny


Zařazenočt 17.08.2017 07:08:00
ZdrojSUKL
Originálsukl.cz/sukl/reakce-sukl-na-reportaz-ve-zpravach-ftv-prima-tykajici-se?source=rss
Přílohy

Související témata

FTV Prima


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.