Sexuální pudy člověka lze regulovat cukrovými kuličkami. Alespoň to tvrdí homeopaté. Sexuologové se drží vědeckých poznatků a homeopatika svým pacientům nedoporučují. Naopak, zejména muže nabádají, aby vyhledali odbornou lékařskou pomoc už při prvních příznacích jako je selhání erekce či ztráta libida. Foto: Francouzský malíř Joseph-Désiré Court 1829.

Moc nebo málo sexu? Řešení slibuje homeopatie

Ztráta libida, poruchy erekce, předčasná ejakulace, ale i nadměrná vzrušivost, to vše by měly zvládnout cukrové kuličky. Zásadní je ale nesplést si je mezi sebou a neudělat chybu v dávkování. Následky by mohly být opravdu závažné. Tvrdí to homeopatka a majitelka homeopatické společnosti Homeopathy Plus! Fran Sheffieldová, která v minulosti mimo jiné požadovala, aby Světová zdravotnická organizace nasadila v boji proti viru Ebola homeopatika.

 

Homeopatika jsou zřejmě univerzálním řešením pro jakýkoliv zdravotní problém, včetně těch poněkud intimních. Poruchy erekce, ztráta libida, neschopnost dosáhnout orgasmu, nebo naopak nadměrná vzrušivost a sexuálně nežádoucí chování, to všechno jsou potíže, u nichž by měla pomoci homeopatika. Alespoň to tvrdí sami zastánci homeopatie. Co na tom, že pro svá tvrzení nemají oporu v podobě vědeckých důkazů. „Otázka, která mě napadá, existuje vůbec nějaká myslitelná pitomost, kterou ve své práci homeopaté nezahrnují,“ ptá se profesor Edzard Ernst, který na britské University of Exeter založil pracoviště specializující se na výzkum „celostní a alternativní medicíny“, na svém blogu.

Není to přitom poprvé, co sami homeopaté nabízí své služby v oblasti lidské sexuality. Existují například homeopatické kapky Dr.Reckeweg R20 pro ženy, údajně obsahující výtažek z tkání lidského plodu, prodávané na portálu Homeomart.net, slibují, že zvýší ženskou sexuální touhu, tedy řeší frigiditu, ale i „lesbické sklony“ (více jsme psali zde). Homeopatickou léčbou homosexuality dokonce doporučovalo německé Sdružení katolických lékařů (Bund Katholischer Ärzte – BKAE).  Pomocí homeopatie prý jde zvládnout „charakteristické příznaky homosexuálního chování“, mezi které patří například anální styk, a tak vyřešit „neopětovanou lásku“ či nedostatečně láskyplný vztah sama k sobě (také jsme již psali, více zde) .

Hrají si děti „na doktora“? Zvládněte to homeopaticky

Příkladem údajně smysluplné homeopatické „léčby“ může být situace, kdy děti objevují svou vlastní sexualitu a jejich chování může rodiče poněkud zaskočit. Podle původem britské homeopatky Fran Sheffieldové, která v Austrálii založila homeopatickou společnost Homeopathy Plus!, rodiče sice obvykle nevyhledávají homeopatickou pomoc v této situaci, ale měli by vědět, jak jim právě homeopatie může pomoci. „Když rodiče na mé klinici slyší, že by jim homeopatický prostředek Hyos mohl pomoci vrátit přesexualizované chování jejich dítěte zpět do normálu, většinou se na mě dívají nevěříce, ale už během prvního týdne užívání dochází k výrazným změnám. Při příštím setkání o několik týdnů později obvykle slyším, že hloupé chování a žárlivost se snížily na minimum nebo zcela zmizely spolu s nevhodnou sexualitou. To vše, a ještě mnohem více pomocí jednoho homeopatického prostředku,“ popisuje homeopatka na stránkách Homeopathy.plus.

Konkrétně doporučuje přípravek Hyoscyamus niger, jež pomůže znovu nastolit „rovnováhu“ v organismu dítěte. „Chcete-li toho dosáhnout, navštivte renomovaného a kvalifikovaného homeopata, který vám může pomoci při léčbě vašeho dítěte. Bonusem vám bude, že se chování, které nastalo předčasně, bude spolu s léčbou zlepšovat, a tak budou i jeho další zdravotní problémy lépe zvladatelné a život příjemnější,“ radí Sheffieldová. Homeopatikum Hyoscyamus niger, která podle ní pomáhá při řešení sexuálních obtíží dospělých, má obsahovat „energetický otisk“ jedovatého blínu černého. Podle stránek AbcHomeopathy.com by pak tento přípravek měl řešit také nymfomanii, lascivní chování, svlékání se na veřejnosti a touhu po nahotě, ale i nadměrné sexuální představy, mánie, šilhání, krvácení z nosu či neschopnost udržet stolici. V České republice je toto homeopatikum také registrováno, a dokonce vázáno na lékařský předpis: „Homeopatický léčivý přípravek bez schválených léčebných indikací. Používejte podle rady odborníka na homeopatii. Jestliže příznaky přetrvávají, poraďte se s lékařem nebo lékárníkem,“ uvádí velmi stručný příbalový leták těchto cukrových kuliček obsahujících sacharózu a monohydrát laktózy.

Sama homeopatická podnikatelka Fran Sheffieldová si již vysloužila nemalou pozornost. Například doporučovala „homeopatické očkování“ jako dostatečnou a spolehlivou ochranu před infekčními chorobami. Také tvrdila, že homeopatika jsou pro onkologické pacienty vhodnější metodou léčby než chemoterapie či po Světové zdravotnické organizaci (WHO) požadovala, aby v boji proti viru krvácivé horečky Ebola nasadila právě homeopatii. V roce 2014 se však kvůli svým tvrzením a obchodním praktikám dostala před soud, když tvrdila, že homeopatika namísto očkování zabrání infekci černým kašlem. Byla odsouzena a musela zaplatit pokutu ve výši 23 tisíc australských dolarů, její společnost pak musela uhradit pokutu ve výši 115 tisíc australských dolarů. Fren Sheffieldové pak bylo na pět let zakázáno, aby prodávala homeopatika. „Možná proto se Fran nyní soustředí na méně sporná, ale neméně výnosná témata?“ uvažuje na svém blogu profesor Ernst.

Homeopatické olovo prý pomáhá při ztrátě libida

Jak připomíná profesor Ernst, homeopaté nabízí své vlastní řešení na celou řadu problémů spojených s lidskou sexualitu. Hned několik konkrétních homeopatických doporučení dává web Onlymyhealth.com. Homeopatické přípravky mohou být prý užitečné při řešení neschopnosti dosáhnout orgasmu, předčasné ejakulace, snížení libida, poruch erekce či naprostém ochabnutí genitálií. Obzvláště se prý osvědčily tyto homeopatické přípravky: Iodium, Plumbum Metallicum, Argentum Nitricum. První jmenovaný obsahující „energetický otisk“ jódu by měl pomáhat mužům se „ztrátou sexuální síly a atrofovanými varlaty“. Homeopatikum s „energetickým otiskem“ olova je pak „cenné“ při řešení podobných potíží, zejména pokud muž má „snížený pocit varlat“. Stránky AbcHomeopathy.com pak uvádějí. Že Plumbum Metallicum je vhodným homeopatickým lékem také u deprese, suchých vlasech, zeleného zákalu, zácpě či vaginismu. Argentum Nitricum, neboli homeopatikum obsahující „energetický otisk“ dusičnanu stříbrného má být řešením u „nervózních a úzkostných mužů s úplnou ztrátou libida, nebo u nich dojde ke ztrátě erekce při pokusu o pohlavní styk“. České webové stránky Světhomeopatie.cz toto homeopatikum doporučují při žaludečních vředech, chrapotu, zánětu spojivek a trémě.

Existuje dokonce i homeopatikum pro muže, jejichž genitálie jsou zcela ochablé a to Caladium, jež obsahuje „energetický otisk“ z akvarijní rostliny jménem řeřišnice. „Tato homeopatika léčí také psychické problémy pacienta. Homeopatická medicína dodává pocit pohody a spokojenosti, a tak pacient znovu získá energii,“ doporučuje web Onlymyhealth.com. Nechybí však upozornění na to, že by člověk, který řeší sexuální problémy, měl nejdříve navštívit „zkušeného a kvalifikovaného homeopata“ a raději se nepokoušel o „homeopatické samoléčení“. „Homeopatika v rukou zkušeného lékaře mohou pomoci vyrovnat systém člověka, a to jak emočně, tak fyzicky, a tak vyléčit impotenci,“ shrnuje web.

Z pohledu skutečného sexuologa a urologa Marka Broula, který působí jako zástupce primáře Kliniky urologie a robotické chirurgie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem je použití homeopatik nesmysl: „V sexuologické ordinaci všeobecně nedoporučujeme léčbu pomocí homeopatik či volně prodejných doplňků. Žádná vědecká studie dosud nepotvrdila účinnost těchto preparátů.“ V případě poruch erekce je vhodné vyhledat odbornou lékařskou, tedy nikoliv homeopatickou pomoc. „Muž by měl navštívit lékaře hned při prvních příznacích, tedy selhání erekce, ztrátě libida snížení tvrdosti penisu při erekci nebo během vlastní soulože či jakýkoliv pochybách o vlastním sexuálním zdraví,“ shrnuje sexuolog a urolog.

Ludmila Hamplová