"Musím říct, že v některých stávajících písemnostech jsem se tedy nevyznal ani já coby právník," uvedl ministr Pelikán. Foto: MSp

Kolegium předsedů krajských soudů vystoupilo proti výběru soudců podle Pelikána

Předsedové krajských soudů vystoupili vůči změnám, které chystá ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ohledně přípravy a výběru budoucích soudců. Nesouhlasí s tím, aby problematiku řešila pouze vyhláška a instrukce ministerstva. Požadují případnou změnu zákona, a to po odborné diskusi. Zdůraznili, že nová úprava nesmí vzbuzovat obavu z toho, že soudce bude možné vybírat na politickou objednávku.

Vyplývá to ze stanoviska, které dnes kolegium zaslalo České justici. Celé ho najdete zde.

Ministerstvo rozeslalo do připomínkového řízení dva podzákonné předpisy, které mají podle úřadu přípravu a výběr soudců sjednotit. Vyhláškou chce obnovit systém justičních čekatelů, kteří by od příštího roku měli u prvostupňových soudů kompletně nahradit asistenty soudců. Instrukcí pak hodlá upravit postup při výběru kandidátů na soudce.

Soudci s Pelikánem zásadně nesouhlasí

„Kolegium předsedů krajských soudů zásadně nesouhlasí s tím, aby koncepce výběru uchazečů o funkci soudce navrhovaná ministrem spravedlnosti byla řešena podzákonnými předpisy,“ reagovali předsedové na záměr ministerstva ve společném prohlášení. Podle nich jsou vyhláška a instrukce v rozporu s platným zákonem. Chtějí, aby s nimi úřad své záměry prodiskutoval.

O připravované vyhlášce Česká justice podrobně informovala. Podle důvodové zprávy Pelikán obviňuje předsedy krajských soudů z možných manipulací při necentralizovaných výběrových řízeních na soudce. „Otevřel se tím prostor pro nejrůznější výběrová řízení a uplatňování „subjektivních“ vlivů na obsazování funkce soudce,“ uvádí se v návrhu.

Podle Pelikána je nejednotnost nežádoucí

„Způsob výběru soudců nesmí ohrozit nezávislost soudní moci,“ konstatovali. Pelikán už dříve uvedl v médiích, že výběr a příprava kandidátů na soudce je jediný nástroj, který ministerstvo má k formování justice. Vadí mu, že se na to dlouhodobě rezignovalo. Mimo jiné plánoval, že zájemci o práci v justici s jinou než soudní právní praxí budou muset projít několikakolovým výběrovým řízením.

Ohledně zájemců o post justičních čekatelů chce například to, aby nejprve absolvovali centrální test odborných předpokladů. Čekatelé nyní v praxi působí jen u poloviny z osmi krajských soudů, jinde je i kvůli snížení nákladů na odbornou přípravu nahradili asistenti. Podle Pelikána takový stav není žádoucí, protože příprava na výkon funkce soudce by měla být jednotná, soustavná a měla by dodržovat stanovená pravidla.

(čtk, ire)