Nejviditelnější částí duhového festivalu je jako každý rok sobotní průvod Prahou. Organizační tým ale i letos klade důraz na témata související se zdravím, ať již tělesným nebo dušením. Foto: Prague Pride /Milan Mošna

Na Prague Pride 2017 jde o zdraví. I o to vaše

Infekce HIV, bezpečný sex, ale také umělé oplodnění nebo náhradní mateřství, to vše jsou témata, která patří k letošnímu ročníku duhového festivalu Prague Pride. Ten právě probíhá v Praze.

 

Zbytečný festival, takové je moto letošního ročníku festivalu Prague Pride. Ten se koná už posedmé a zahrnuje celkem 104 různých akcí, na níž se podílí 42 organizací a firem. Nejviditelnější částí duhového festivalu je jako každý rok sobotní průvod Prahou. Organizační tým ale i letos klade důraz na témata související se zdravím, ať již tělesným nebo dušením. „Kampaň Prague Pride 2017 „Zbytečný festival“ zobrazuje různé běžně zažité předsudky o LGBT lidech. Cílem je ukázat, že být lesba nebo gay je stejně přirozené jako narodit se s heterosexuální orientací. Není to osobní volba nebo módní trend, ale realita, která by měla být respektována. Program letošního festivalu dokazuje, že LGBT osoby se objevují napříč časem i prostorem, a to i tam, kde jim hrozí ostrakizace či dokonce smrt,“ přibližuje Kateřina Saparová, výkonná ředitelka festivalu Prague Pride. Proto také k tématům letošního ročníku patří mimo jiné LGBT a protestantské církve, situace gayů v Čečensku, LGBT životy za komunismu nebo LGBT a policie.

Průřezovým tématem jsou také již tradičně LGBT rodiny, jejichž počet v české společnosti roste a jejich členové jsou ochotni dělit se o své zkušenosti. Přednášky a workshopy jsou připraveny pro ty, kdo plánují rodinu a zajímá je umělé oplodnění, náhradní rodinná péče nebo náhradní mateřství v zahraničí, i pro ty, kteří již děti mají a řeší nerovné postavení rodin stejnopohlavních párů v české společnosti. „Nevyhýbáme se ani dalším oblastem lidského zdraví, protože je to pro řadu LGBT lidí citlivým tématem, ať už se jedná o trans lidi, seniory či stejnopohlavní páry plánující rodinu,“ dodává Saparová.

HIV testování je pro každého

Mezi důležitá témata Prague Pride opět patří HIV. Dnem prevence je dnešek, pátek 11. srpna, kdy je tomuto tématu zasvěcené celé odpoledne v Pride Village na Střeleckém ostrově. Sestry věčné radosti, což jsou ve skutečnosti lidé věnující se prevenci HIV/AIDS a pečující o ty, co se už nakazili, připravily workshop bezpečného sexu. Svou misi stejně jako sex berou s nadhledem a neváhají použít odzbrojující humor. „Prague Pride je také hodně o zábavě, což znamená uvolněnější atmosféru, a proto jsme se rozhodli připravit také workshop o bezpečném sexu, na kterém předáme praktické informace odlehčenou formu, a nejen mluvit o tom, co znamená život s HIV/AIDS,“ vysvětluje Michael Jettmar, terénní pracovník České společnosti AIDS pomoc, a také jedna z českých Sester věčné radosti. Více o aktivitách sester a o tom, proč právě ony v roce 1982 vytvořily vůbec první brožurku o bezpečném sexu jsme psali zde.

Páteční večer pak pokračuje koncertem Thoma Artwaye a světovou premiérou tanečně-vizuálního představení BLACK&WHITE Jany Vrány v Pride Village, anebo divadelní hrou Pašije s tematikou HIV a dvěma HIV+ herci v Pride Theater. „Smyslem dne je motivovat maximální počet lidí k testu na HIV, který si budou moci nechat zdarma a anonymně udělat v testovacím stanu České společnosti AIDS pomoc,“ dodává ředitelka festivalu. Vlastní anonymní testování pak bude probíhat jak dnes na Střeleckém ostrově, tak zítra, tj. v sobotu 12. srpna odpoledne na Letné, kam dorazí duhový průvod. „Anonymní testování HIV v rámci Prague Pride probíhá jako nízkoprahová služba, kdy přijíždíme za lidmi, kteří uvažují o tom, že by se nechali otestovat, ale cítí ostych a nechtějí nikomu sdělovat své osobní údaje,“ popisuje Jettmar. Na Letné bude k dispozici hned několik poradenských míst a sanitek, kde se budou moci lidé anonymně otestovat, a to bez ohledu na svou sexuální orientaci. „Běžně se nám stává, že k nám přichází přátelé nebo příbuzní gayů a leseb. Spolu jdou na Prague Pride a využijí možnosti nechat se otestovat,“ doplňuje terénní pracovník.

V rámci tohoto testování je zajištěno také odborné poradenství pro případ, že výsledek testu vyjde pozitivní. Tento výsledek ještě neznamená, že je testovaný člověk HIV pozitivní, ale že je třeba, aby absolvoval odběr a vyšetření krve. „Naším úkolem je takového člověka uklidnit a vysvětlit mu, co jej dál čeká. Tedy s ním mluvit, zajímat se o jeho sexuální minulost a současně jej připravit na lékařské vyšetření spolu s předáním kontaktů,“ doplňuje Jettmar. Podrobnosti o testování na HIV najdete na webových stránkách: http://www.hiv-testovani.cz

HIV i pochody hrdosti jsou součástí našeho života

Problematika HIV/AIDS je součástí Prague Pride obdobně jako duhových festivalů jinde ve vyspělých demokratických zemích. Důvody jsou ryze pragmatické, právě muži mající sex s muži, což nutně nemusí jen gayové, tvoří většinu HIV pozitivních v evropském regionu. „Ať chceme či nechceme, HIV je nevyhnutelnou součástí gay kultury, protože zhruba 80 % HIV pozitivních jsou muži mající sex s muži. Stejně tak pochody hrdosti, které původně vznikly jako revolta proti útlaku sexuálních menšin, jsou součástí gay kultury,“ popisuje Tamás Bereczky, který se dlouhodobě věnuje problematice HIV/AIDS na evropské úrovni a pracuje pro European AIDS Treatment Group, největší pacientské organizace HIV pozitivních osob v Evropě. „Pochody hrdosti se nyní staly do značné míry komerční záležitostí, ale to neznamená, že bychom během nic neměli mluvit také o tématech, na kterých velmi záleží, jako je tělesné a duševní zdraví LGBT osob. Také proto problematika HIV/AIDS musí být součástí programu,“ dodává.

Podle něj je krátkozraké myslet si, že když se o HIV a sexuálním životě mužů majících sex s muži nebude mluvit, je to lepší, protože tato témata stigmatizující celou LGBT komunitu. „Z výzkumů jednoznačně víme, že pokud nebudeme o HIV mluvit, tak to vede k tomu, že toto téma lidé nevnímají jako důležité a podceňují ho. Navíc to vede ke stigmatizaci a odmítání HIV pozitivních uvnitř gay komunity,“ upozorňuje expert. Prague Pride také proto jde cestou otevřenosti, kdy se o HIV/AIDS mluví z různých úhlů pohledu. „V České republice stoupá počet HIV pozitivních v gay komunitě, a proto je pro Prague Pride HIV prevence opakovaně jedním z hlavních témat. Ve společnosti se kolem HIV+ gayů šíří řada stigmatizujících mýtů a týden Prague Pride je ideální příležitostí k šíření osvěty a prevence,“ uzavírá Kateřina Saparová, výkonná ředitelku festivalu.

Ludmila Hamplová