Podle České lékařské komory už v roce 2016 chybělo v nemocnicích 967 lékařů, nejvíc v Moravskoslezském kraji, a v Praze. Ilustrační foto: YouTube, Interventional Cardiology Fellowship, Beaumont Hospital.

Ministerstvo připravilo vyhlášku o nástavbových oborech, osm jich bude vyškrtnuto

 

Osm lékařských nástavbových oborů bude zrušeno a čtyři nové přibydou. Ministerstvo zdravotnictví připravilo vyhlášku, která navazuje na zákon č. 95/2004 o vzdělávání lékařů, zubařů a farmaceutů, jehož novela vešla v platnost 1. července. Vyhláška oproti minulosti již nebude obsahovat výčet oborů specializačního vzdělávání, protože ty nově ukotvuje přímo zákon. Upraví pouze nástavbové obory vzdělávání lékařů a zubních lékařů, minimální délku vzdělávání v nástavbovém oboru a označení odbornosti lékaře a zubního lékaře se zvláštní specializovanou způsobilostí. Dále návrh vyhlášky vymezuje obory specializačního vzdělávání, jejichž absolvování je podmínkou pro zařazení do vzdělávání v konkrétním nástavbovém oboru. Nástavbové obory farmaceutů vyhláška nereguluje, protože jsou vymezeny přímo v zákoně.

 

Navrhovaná vyhláška o nástavbových oborech vzdělávání lékařů a zubních lékařů změní dosavadní vyhlášku č. 185/2009 Sb., o oborech specializačního vzdělávání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů a oborech certifikovaných kurzů. Podle důvodové zprávy k nové vyhlášce, která je nyní v připomínkovém řízení, proběhla k její přípravě rozsáhlá odborná diskuze o počtu a složení nástavbových oborů. „Ministerstvo zdravotnictví se snažilo najít konsensus mezi všemi názorovými skupinami,“ píše se v důvodové zprávě. K některým systémovým změnám však již došlo přijetím novely vzdělávacího zákona. Dosavadní základní obory angiologie a pracovní lékařství se de facto i de iure staly obory nástavbovými, protože novela zákona č. 95/2004 Sb. je již nezařadila mezi specializační obory, a proto jsou nově vymezeny v návrhu vyhlášky o nástavbových oborech. Obrácená situace nastala u oboru maxiofaciální chirurgie, který se stal novelou zákona oborem specializačního vzdělávání a tudíž nemůže být nástavbových oborem.

Nástavbovými obory lékařů již dále nebudou:

  • dorostové lékařství
  • epidemiologie
  • hygiena dětí a dorostu
  • hygiena obecná a komunální
  • hygiena výživy a předmětů běžného užívání
  • medicína dlouhodobé péče
  • ortopedická protetika
„U všech těchto oborů je navrženo nové řešení pro vzdělávání lékařů, a to formou tzv. funkčních kurzů… Nejedná se tedy o likvidaci oborů, ale lékaři budou na svoji práci připravováni jinou formou vzdělávání. Je nezbytné zdůraznit skutečnost, že o studium v uvedených oborem byl mezi lékaři jen velmi malý zájem,“ zdůvodňuje ministerstvo zdravotnictví. Sama vyhláška pak zakládá vznik nástavbových oborů intervenční kardiologie pro lékaře a orální medicína pro zubní lékaře. Intervenční kardiologii navrhla Česká kardiologická společnost, neboť prý je „minimálně stejně důležitá jako kardiochirurgie“. Kardiochirurgie je přitom oborem specializačního vzdělávání, tedy de facto obor základní. Lékaři, kteří se věnují intervenční…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit