Dechovou zkoušku neodmítejte! Hrozí pokuta až 300 tisíc i vězení

Pokuta čtvrt milionu korun nebo tříleté vězení - takový trest hrozí v zahraničí řidičům, kteří odmítnou podstoupit test na alkohol. Upozorňují na to odborníci z Ústředního automotoklubu (ÚAMK).

Alkohol za volant nepatří a pokud vás při řízení pod vlivem přistihne policie, nezbývá vám, než se podvolit trestu. Pokud byste odmítli dechovou kontrolu nebo test na zjištění přítomnosti alkoholu v krvi, hrozí vám navíc vysoká pokuta. "Pokuta za odmítnutí testu totiž dosahuje v nejhorším případě pokuty až 10 tisíc euro nebo za to hrozí v jiné zemi až tříleté vězení," varují experti z ÚAMK.

 

Rakousko

Ti, kdo odmítnou kontrolu alkoholu v Rakousku, jsou policií automaticky posuzováni jako by jejich hladina alkoholu v krvi dosahovala 1,6 promile. Za to hrozí pokuta ve výši 1 600 až 5 900 euro. Kromě toho bude cizinci odepřeno právo řídit automobil v Rakousku po dobu nejméně šesti měsíců.

 

Itálie

Pokud motorista odepře test na alkohol, je pokutován částkou 1 500 až 6 000 euro, anebo potrestán odnětím svobody od tří do dvanácti měsíců.

 

 

Nizozemsko

Odmítnout dechovou zkoušku nebo test na alkohol v krvi je v této zemi považováno za trestný čin. To platí i v případě, že není známo, zda řidič vlastně požil alkohol. Jinak řečeno, řidič je vždy povinen podrobit se zkoušce alkoholu v dechu.

 

Výjimkou je situace, kdy je lékařským potvrzením doloženo, že by to mohlo dotyčnému způsobit zdravotní problémy. V takovém případě následuje krevní test. A jestliže přesto všechno následuje odmítnutí, pokuta dosáhne 1000 euro a doprovází ho zákaz řízení po dobu devíti měsíců.

 

Francie

V zemi galského kohouta a výborného vína bojují dlouhodobě za jízdu bez alkoholu, takže kdo odmítne test na alkohol, bude potrestán pokutou až 4 500 euro anebo odnětím svobody až na dva roky.

 

 

Švýcarsko a Lucembursko

Maření opatření k určení řidičovi nekompetentnosti - tak zní ve Švýcarsku hodnocení faktu, že se řidič odmítá podrobit kontrole přítomnosti alkoholu v krvi. Trestá se to pokutou nebo dokonce odnětím svobody až na tři roky. Pokuta je v tomto případě závislá na příjmu dané osoby a podle ní se stanoví její výše. Může tudíž v přepočtu dosahovat i desítky tisíc korun.

 

V Lucembursku je při odmítnutí vyměřena pokuta od 500 až do 10 000 euro. Výši stanoví policie podle závažnosti řidičova chování, jízdy a podobně.

 

Švédsko

Ve Švédsku řidiči, kteří odmítají dechovou zkoušku na alkohol, mohou být přinuceni policií k odběru vzorku krve. Za takové jednání zároveň hrozí vzetí do vazby.


Zařazenopo 07.08.2017 11:08:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/dechovou-zkousku-neodmitejte-hrozi-pokuta-az-300-tisic-i-vezeni.html

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.