Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 5. 2017 15:14

Bezpečnostní rada státu projednala Akční plán k Auditu národní bezpečnosti a udělila ceny za významný přínos v oblasti bezpečnostní politiky

Bezpečnostní rada státu se zabývala aktuální problematikou Severoatlantické aliance a Evropské unie v bezpečnostní oblasti, včetně aktuální bezpečnostní situace v České republice.

Bezpečnostní rada státu schválila návrh na zřízení stálého pracovního výboru Bezpečnostní rady státu pro kybernetickou bezpečnost, který by koordinoval plánování opatření k zajišťování kybernetické bezpečnosti ČR. Po schválení tohoto návrhu vládou tak vznikne odborné fórum, které by zabezpečovalo mezirezortní koordinaci plánovacích a přípravných aktivit v oblasti zajišťování kybernetické bezpečnosti, důležitých pro stabilitu a bezpečnost České republiky s důrazem na ochranu kritické informační infrastruktury.

Byl projednán Akční plán k Auditu národní bezpečnosti, který rozpracovává doporučení vyplývající z Auditu národní bezpečnosti do jednotlivých úkolů a opatření s určením gestorů a spolugestorů.

Bezpečnostní rada státu se dále zabývala Zprávou o extremismu na území České republiky v roce 2016, která obsahuje stručnou charakteristiku extremistické scény v minulém roce – zabývá se pravicovou i levicovou extremistickou scénou, podává přehled aktivit jednotlivých uskupení, občanských sdružení a politických stran, shrnuje tendence v této oblasti. Zpráva je doplněna Vyhodnocením plnění Koncepce boje proti extremismu pro rok 2016, jež podává přehled o plnění konkrétních úkolů uložených jednotlivým resortům, a Koncepcí boje proti extremismu pro rok 2017.

Projednána byla také Koncepce vzdělávání v oblasti ochrany obyvatelstva a krizového řízení, jež na základě analýzy současného stavu vzdělávání odborníků v oblasti krizového řízení nastavuje pravidla vzdělávání těchto odborníků tak, aby odpovídala současným trendům a vývoji v této oblasti.

Bezpečnostní rada státu vzala na vědomí Zprávu o situaci v oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku na území České republiky v roce 2016 (ve srovnání s rokem 2015), ve které je každoroční hodnocení vývoje kriminality a celkového stavu vnitřní bezpečnosti vždy konfrontováno s předchozími obdobími. Zpráva shrnuje hlavní priority v oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku a sumarizuje aktivity jednotlivých resortů zainteresovaných na řešení této oblasti v roce 2016. A dále Meziresortní koncepci podpory bezpečnostního výzkumu České republiky 2017–2023 s výhledem do roku 2030, na jejímž základě bude poskytována státní podpora na aplikovaný výzkum, experimentální vývoj a inovace v oblasti bezpečnosti.

Bezpečnostní rada státu udělila Ceny Bezpečnostní rady státu za významný přínos v oblasti bezpečnostní politiky České republiky pro rok 2017. V hlavní kategorii byly uděleny tři ceny, ve studentské kategorii jedna cena.

Na program byly mimo jiné předloženy Zpráva o činnosti Výboru pro vnitřní bezpečnost za rok 2016 a Zpráva o činnosti Výboru pro civilní nouzové plánování za rok 2016.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie