Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Policie prohledává pražské kanceláře státní agentury CzechInvest

Policie prohledává pražské kanceláře státní agentury CzechInvest

08.08.2012 11:31, aktualizováno: 8.8. 14:18
Autor: ČTK

Aktualizováno

Protikorupční policie od dnešního rána prohledává kanceláře státní agentury CzechInvest v Praze, uvedly servery Česká pozice a IHNED.cz. Důvod razie zatím není znám. Informaci o zásahu potvrdil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Mluvčí CzechInvestu Štěpánka Filipová ČTK řekla, že podrobnosti nelze sdělovat s ohledem na probíhající šetření. 

"Mohu potvrdit, že detektivové protikorupční policie v budově provádějí úkony trestního řízení," uvedl Kračmar. Další podrobnosti nemůže sdělit, právo na poskytování informací si vyhradilo dozorové Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2. Ani to však zatím nebude poskytovat bližší informace. "Případ je na samém počátku," řekl ČTK šéf obvodního zastupitelství Tomáš Bláha.

Podle generálního ředitele CzechInvest Miroslava Křížka nebyl zatím žádný z pracovníků agentury z ničeho obviněn. Zaměstnanci CzechInvestu podle něj spolupracují s policií, aby mohla případ řádně vyšetřit. "A aby i některé informace, které se objevily v předchozích negativních kampaních, byly tímto jednou provždy vyvráceny," podotkl Křížek. 

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) médiím oznámil, že o situaci ví. "Ať policie koná dle svých kompetencí a pravomocí," uvedl. Oficiálně ale úřad o policejní akci informován nebyl. "Policie ministerstvo v této věci nijak nekontaktovala, neboť CzechInvest je samostatným právním subjektem," řekla mluvčí úřadu Veronika Forejtová.

Podle zjištění ČTK přišlo v devět hodin ráno do sídla CzechInvest několik policistů a část zaměstnanců opustila budovu. Před sídlem agentury do rána stály tři civilní vozy s označením policie za předními okny. Policisté do budovy CzechInvestu přinesli několik prázdný papírových pytlů. "Byly vypnuty všechny elektronické systémy CzechInvest i web agentury. Část zaměstnanců proto pracuje z domu," řekla ČTK mluvčí CzechInvest Filipová. V této chvíli ale podle ní policisté neprohledávají kanceláře. 

Podle serveru Česká pozice detektivové požádali zaměstnance divizí investic, regionů a auditu, aby se nedotýkali svých počítačů. Křížek nechtěl tuto informaci komentovat. "CzechInvest i v tuto chvíli funguje normálně a veškeré jeho funkce jsou standardně zachovány," uvedl pouze.

Opoziční ČSSD v červenci upozornila, že se Křížek snažil v tichosti zprivatizovat jednu z hlavních činností této státní instituce, která do Česka láká investory a na starost má také evropské dotace. "Ředitel Křížek se pokusil outsourcingem vyvést správu, aktualizaci a zpracování nabídky průmyslových nemovitostí pro investory prostřednictvím databáze nemovitostí. Tuto činnost se pokusil převést 21. června na firmu Glafin bez toho, aby proběhlo řádné veřejné výběrové řízení," stojí ve zprávě ČSSD.

Výběrové řízení bylo podle Filipové po právní stránce v pořádku a Glafin zvítězil mimo jiné kvůli nejnižší nabídnuté ceně. "Na základě negativní medializace se ale firma Glafin rozhodla od plnění veřejné zakázky odstoupit. V dopise, který CzechInvestu poslala, uvádí, že tento krok podniká ve snaze ochránit své klienty před uměle vyvolanou negativní publicitou," sdělila v červenci ČTK Filipová.

Zadávací řízení nakonec zrušil i CzechInvest. "Po zvážení celé situace se zadavatel rozhodl zrušit celé zadávací řízení," uvedla Filipiová. Agentura tak podle ní učinila v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, který umožňuje zadavateli zadávací řízení bez odkladu zrušit, pokud vybraný uchazeč odmítl uzavřít smlouvu.

Křížek dnes nechtěl hovořit o tom, zda policejní akce souvisí s informacemi o tomto výběrovém řízení. Křížek krátce po 13. hodině opustil budovu CzechInvestu a ČTK řekl, že je stále generální ředitelem této vládní agentury. 


Vizitka státní agentury CzechInvest:

Charakteristika: státní příspěvková organizace podřízená ministerstvu průmyslu a obchodu

Předmět činnosti: cílem agentury je podpora přílivu zahraničních investic do ČR, podpora malých a středních podniků v ČR, kterým mimo jiné pomáhá při hledání kapitálového nebo strategického partnera v zahraničí; od roku 2004 funguje také jako orgán pro zavádění strukturálních fondů EU

Vznik: 1. listopadu 1992 rozhodnutím ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Dlouhého jako Česká agentura pro zahraniční investice (ČAZI); v lednu 2004 byl CzechInvest sloučen s Agenturou pro rozvoj podnikání a Agenturou pro rozvoj průmyslu (CzechIndustry)

Vedení: Miroslav Křížek (generální ředitel od září 2010)

Pobočky: agentura má centrálu v Praze a zastoupení ve 13 krajích ČR

Ostatní:

- Od svého založení v roce 1992 do roku 2012 pomohl CzechInvest podle vlastních údajů zprostředkovat 1798 investičních projektů v celkové hodnotě přes 715 miliard korun, díky nimž vzniklo téměř čtvrt milionu nových pracovních míst.

- Rekordní investice agentura vykázala v roce 2006, kdy i díky nové automobilce Hyundai zprostředkovala projekty v hodnotě 119,8 miliardy korun. V následujících letech hodnota investic klesala. Hlavní podíl na nich totiž měly investice zaměřené na výzkum, vývoj a služby, které jsou finančně méně náročné než výrobní projekty.

- Loni CzechInvest meziročně zdvojnásobil objem zprostředkovaných investic na 33,7 miliardy korun. Počet investičních projektů vzrostl na rekordních 233. Díky investicím, které loni agentura zprostředkovala, by mělo v Česku vzniknout 12.500 nových pracovních míst.

- Největší loňskou investicí zprostředkovanou CzechInvestem byl projekt farmaceutické společnosti Teva Czech Industries (dříve IVAX a Galena) v hodnotě 2,15 miliardy korun na zvýšení výrobních kapacit v Opavě. Druhé místo patří dánskému výrobci hraček Lego Group, který do rozšíření výroby v Kladně investoval 1,6 miliardy korun. Třetí příčku obsadila českobudějovická strojírenská firma Robert Bosch; její investiční projekt má hodnotu 1,4 miliardy korun.

- Letos v červenci obvinila opoziční ČSSD generálního ředitele CzechInvestu Miroslava Křížka z toho, že se snažil v tichosti zprivatizovat jednu z hlavních činností agentury, a to správu, aktualizaci a zpracování nabídky průmyslových nemovitostí pro investory. CzechInvest obvinění odmítl.

- V dubnu 2007 na sebe agentura upoutala pozornost, kdy na protest proti odvolání jejího tehdejšího ředitele Tomáše Hrudy ministrem Martinem Římanem podalo výpověď několik desítek zaměstnanců CzechInvestu včetně celého vedení agentury.


Váš názor
  •  
    08.08.2012 12:16

    Opustila budovu dobrovolně, nebo byla naložena do antonu.
    Homo
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university