Škola obchodníka

Škola obchodníka

1. díl Jiná dimenze ziskového obchodování – kvalitní software I.

14.01.2008

Ve světě tradingu vládne polemika, jestli pro zpětné testování trading strategií zvolit Trade Navigator nebo konkurenční Tradestation (TS). V dnešním článku se tedy podíváme, co nabízí a jak vypadá Tradestation (TS) a jaké jsou jeho přednosti a nedostatky.

 

Jedná se o technicko-analytický software a obchodní platformu v jednom, což je již samo o sobě jeden s největších benefitů proti konkurentům. V praxi to znamená, že v jednom nástroji je možné analyzovat různé trhy, obchodovat pomocí on-line přístupu, ale i kontrolovat a pracovat s obchodním účtem.

Grafické rozhraní

Grafické rozhraní TS má prakticky stejné možnosti jako konkurenční Trade Navigator, to znamená, že má také k dispozici základní i pokročilé kreslící nástroje. Součástí základních funkcí je samozřejmě také velké množství indikátorů a je také možné si vytvářet jakékoliv další.  Na obrázku níže můžeme vidět příklad nastavení cenového grafu včetně klouzavých průměrů a z nich vycházejícího indikátoru. Dále pak tabulku symbolů s aktuální cenou na trhu. Výhodou TS je velmi přehledné rozhraní s obrovskými možnostmi nastavení vlastního profilu.


Obrázek ve větším rozlišení Zde

 Obchodní rozhraní

Tradestation je zároveň on-line americký broker a proto zde lze shledat mnoho odlišností od klasických TA softwarů. Touto hlavní přednostní je, že součástí obchodní platformy je technicko-analytický software, ve kterém je možné si nadefinovat obchodní pravidla trading strategie, otestovat si její funkčnost na historických datech a následně ji obchodovat přímo v grafu nebo ji nechat obchodovat automaticky počítačem. Nicméně za tento benefit je nutné si připlatit a to měsíční částkou až 200 USD anebo zobchodovat alespoň 10 kontraktů měsíčně. Tato podmínka může být velký problém pro nezkušené obchodníky nebo obchodníky s malým obchodním účtem, protože v obou případech to investora nutí dělat hodně obchodů, aby si vydělal na poplatky anebo aby splnil podmínku. Tento přístup, který lze nazvat „být v trhu za každou cenu“, může znamenat velké problémy, ne-li ztrátu kapitálu obchodníka.

Tento brokerský dům je hodnocen pravidelně každý rok mezi prvními čtyřmi americkými diskont brokery, což nasvědčuje o jeho kvalitě. Poplatky za zprostředkování obchodu jsou jedny z nejnižších. Obchodní platforma je velmi flexibilní a proto je zde uveden pouze jeden z mnoha příkladů, jak může vypadat.


Obrázek ve větším rozlišení Zde

  

Na obrázku je vidět základní cenový graf včetně indikátorů, dále pak stav aktuálních otevřených pozic a aktuální stavy nabídek a poptávek včetně objemů obchodů na dílčích cenách. V sloupci v pravé části obrázku vedle hloubky trhu umožňuje okamžitě vybírat z velkého množství druhů obchodních pokynů a zadávat je přímo do trhu. Možnosti nastavení této základní obrazovky jsou opravdu velké. 

 

 

Backtest rozhraní

 

Samozřejmostí pro software této kategorie je aplikace strategií a obchodních příkazů do grafu. Výhodou je nicméně vkládání různých studií vytvořené uživatelem, které mohou velmi pomoci při obchodování.


Obrázek ve větším rozlišení Zde

 

Jeho velkou nevýhodou je náročnost programovacího jazyka pro otestování jednoduchých myšlenek a pro spoustu uživatelů je programovací jazyk EasyLanguage nepřekonatelnou překážkou. Naopak výhodou je velké množství již naprogramovaných kódů (obchodních strategií), které jsou volně dostupné na internetu, a je možné z nich v počátcích vycházet.  Základní rozhraní se liší v možnostech přímého přístupu na trh.


Obrázek ve větším rozlišení Zde

 

 

Software rovněž umožňuje zpětné testování trading strategií a dává různé možnosti vyhodnocení vypočtených výsledků. Na obrázku vidíme příklad reportu včetně equitní křivky. Velmi zajímavým přídavným modulem je i opční software, který umožňuje podrobně analyzovat kupovaní a vypisování opcí. Překážkou nejsou ani složitější opční strategie.

V následujícím článku se zaměříme na kvality software Trade Navigator od společnosti Genesis.

 

Ludvík Turek M.A.A. a  ing. Roman Dvořák

www.czechwealth.cz 

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka


 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.