Škola obchodníka

Škola obchodníka

10. díl Obchodní styl ovlivní váš životní rytmus

03.10.2007

Obchodní styl určuje délku časového pásma, ve kterém se na burze pohybujete. Každý styl vyžaduje jiné techniky, jiný kapitál a také výrazně jiný psychologický přístup. A jaké obchodní styly jsou a čím se odlišují, na to se zaměříme v dnešním díle.

Obecně se dá říct, že čím kratší časové pásmo, ve kterém zamýšlíme obchodovat, tím těžší je dosahovat konzistentních zisků a čím menší kapitál, tím těžší je diverzifikovat riziko a ovládat emoce, jejichž zvládnutí je pro úspěšné obchodování velmi důležité.

U nově příchozích na burzu lze často pozorovat tendenci k rychlému zkracování intervalu mezi obchodováním. Jednak to podporují někteří makléři, kteří mají velmi rádi poplatky, ale častěji i sami obchodníci, kteří neumí psychologicky ustát relativní „nicnedělání“. Když neobchodují, mají pocit, že jim utíkají ty nejlepší příležitosti k výdělkům.

Správný vývoj tradera by se dal připodobnit k závodům silničních motocyklů, kde nejlepší jezdci nejsilnější kubatury začínají tak, že nejdříve musí vyhrávat na nejslabších kubaturách a postupně přestupují výše a výše.

V obchodování by mělo platit to samé, nicméně velká skupina začínajících obchodníků věří tomu, že nejsilnější kubatura (scalping s deriváty) je pro ně ideální cesta k finanční nezávislosti. Neberte to špatně, scalping s deriváty patří sám o sobě mezi velmi výdělečné styly obchodování, nicméně s velkými výdělky je spojené také velké riziko. Pokud ale člověk neví, co to je risk a money management, tento styl pro něj jednoduše nebude vhodný, dokud nezíská dostatek zkušeností.

Investování

Investování je dlouhodobou obchodní strategií, která je založena především na fundamentální analýze a sledování vývoje externích a interních vlivů na daný cenný papír či derivát. Obchodní instrumenty jsou následně drženy v řádech mnoha měsíců až roků. Veřejností je tento styl chápán více jako metoda „koupit a držet“,

Úspěšným a zřejmě nejznámějším představitelem této dlouhodobé strategie je W. Buffett, jeden z nejbohatších lidí světa. Zde je dobré zmínit jednu důležitou skutečnost, protože bez ní vzniká představa, že investování na burze je nejméně rizikový přístup ke zhodnocení peněz. Mr. Buffett dokáže zhodnocovat kapitál svých akcionářů přibližně 25-30 % ročně, což je určitě zajímavé, nicméně pro malého obchodníka to na zbohatnutí určitě není. Úspěšní obchodníci na burze zhodnocují kapitál v nesrovnatelně vyšším ročním procentu a samozřejmě jsou to také velmi bohatí lidé.

Ve světě se toho mnoho neví třeba o Paulu Tudoru Jonesovi, což je bývalý úspěšný obchodník na parketech burzy, dnes jeden z největších správců majetku pro své klienty v USA. Zhodnocení jeho hedge fondu je pravidelně vyšší než zhodnocování kapitálu společnosti Berkshire Hathaway, což je společnost Mr. Buffetta. Paul Tudor Jones je typický obchodník, který na rozdíl od investora Mr. Buffetta obchoduje přímo s investičními instrumenty, a ne se společnostmi. Mr. Buffett je totiž dnes už spíše majitel obrovské společnosti, která skupuje menší perspektivní společnosti a svým zásahem z nich buduje velké společnosti.

Poziční obchodování

Poziční obchodování představuje budování obchodních pozic ve vybraných, fundamentálně a technicky podložených instrumentech se stanovenými technickými hladinami k nákupům a prodejům. Na rozdíl od investování se zde zabýváme i risk managementem na základě technické a sentimentální analýzy.

V podstatě se jedná o nakupování a prodávání finančních instrumentů v trendech a o snahu svézt se, se správným prohybem. Používají se dlouhodobá časová pásma, obchoduje se na týdenních a měsíčních grafech a ze všech obchodních stylů je to nejvhodnější metoda pro začínající obchodníky na burze. Samozřejmě pokud se bavíme o akciových trzích, protože komodity na dlouhodobé držení vyžadují velký kapitál. Poziční obchodování se výborně osvědčuje na všech burzách světa, včetně naší.

Swing obchodování

Swing obchodování je zkrácená verze pozičního obchodování, kdy jsou pozice drženy jen v rámci několika málo dní. Pozice jsou zde vybírány především na základě technické analýzy. Často jsou používány technické nástroje jako support/resist úrovně, trendové čáry a technické formace. Swing obchodování je statisticky nejziskovější formou soukromého obchodování.

Denní obchodování

Denní obchodování (anglicky intraday nebo daytrading) je styl, kdy obchodník začíná každý den „s čistým stolem“. Pozice zásadně nedrží do druhého dne, před závěrem trhu je daytrader uzavírá. V denním obchodování obchodníci vždy využívají intraday grafy, nejčastěji 3-, 5-, 10-, 15-, 30- a 60minutové.

Obchodní signály jsou převážně založeny na technické analýze. Denní obchodování je časově i psychicky náročný styl a přitom nikde nemáte zaručené výrazně lepší výsledky než například swing obchodováním. Výhodou je čistá hlava po ukončení obchodního dne. Nevýhodou nezachycení silných důležitých, několikadenních či týdenních trendů ve větším rozsahu.

Scalping

Scalping je intradenní styl tradingu, kdy jsou pozice obchodníkem drženy je několik sekund či několik málo minut. Scalping je některými brokery a jinými institucemi z burzovního průmyslu předkládán obchodnické veřejnosti jako funkční, bezpečný styl obchodování. Opak je však pravdou. Jde o velmi rizikový styl obchodování, kde podstatou je zobchodování velkých pozic s velkou pákou pro malý zisk. Tento malý zisk by v jedné pozici neznamenal vůbec nic, násobený velkým kapitálem a pákou však představuje i několik set dolarů.

Výhodou této metody má být možnost lepšího odhadu příštího vývoje v několika minutách spíš než v desítkách minut či hodin. Právě velké držené pozice jsou obrovským nebezpečím i pro zkušené obchodníky. Jakákoli chyba či zaváhání obchodníka, znamená obrovskou ztrátu pro účet a často to představuje i smazání zisku ze scalpingu za uplynulých několik dní či týdnů. Jen velmi málo obchodníků je schopno být obchodováním s touto metodou dlouhodobě ziskových.

Ve scalpingu se předpokládá, že obchodník bude denně realizovat několik desítek obchodů, což je výhodné hlavně pro brokerské společnosti (poplatky) a poskytovatele burzovních dat a analytických softwarů.

Pamatujte si

Správným výběrem stylu obchodování může člověk značně ovlivnit své obchodní výsledky a naplnit svá očekávání. Je nesmysl začít s intradenním obchodováním, nebo naopak investováním, pokud nevím ani o jednom, ani o druhém vůbec nic. Každý styl obchodování na burze má své zvláštnosti a před rozhodnutím, který styl vám bude nejvíce vyhovovat, je nutné si stanovit, co od burzy očekáváte, kolik na ni máte času, jaký máte kapitál, psychologii atd.

Slovníček

Support a Resistence - Pro ceny je běžné, že rostou nebo klesají jen do určité úrovně a pak se jejich vývoj obrátí. Tento jev, který je přičítán vývoji nabídky a poptávky, se nazývá support a resistence. Bod na křivce trendu, od něhož se odrážejí poklesy, se nazývá support. Pokud ceny klesají a dosáhnou bodu supportu, dá se očekávat, že se odrazí. Resistence je odrazová hranice pro růst. Support představuje oblast, kde většina investorů věří, že ceny budou růst, a resistence naopak hranici, kde většina obchodníků cítí, že ceny budou klesat.

Ludvík Turek M.A.A.

www.czechwealth.cz

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka

31.10.2007
05.11.2007

 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.