Opce

11 důvodu pro strategii COVERED CALL

11.3.2010

Minulý týden jsem popsal strategii Covered Call (viz. Co to je Covered Call – 1.část ),  která patří k velmi oblíbeným strategiím a díky své jednoduchosti a snadnému sestavení, provedení a řízení je vhodná  i pro opční začátečníky.  Jesli se s Covered Call seznámíte, nepochybuji, že se zařadí mezi Vaše oblíbené nástroje obchodování.  Zde je 11 důvodů, proč tomu tak bude:

 

  1. ZDROJ PRAVIDELNÝCH PŘÍJMŮ

Při dodržování obchodní disciplíny a při správném provedení generuje Covered Call konzistentní měsíční příjmy.

  1. KONZERVATIVNÍ ZPŮSOB OBCHODOVÁNÍ

Covered Call je konzervativnější než pouhé držení akcií. Příjem z opčního prémia při vypisování Covevered Callu redukuje rizika plynoucí z vlastnictví akcií. Díky vypsané opci se sníží náklady spojené s nákupem akcií a dle vybraného striku jste více (ITM) či méně (ATM/OTM) chráněni před poklesem ceny podkladového aktiva.

  1. FLEXIBILITA

Covered Call je vysoce flexibilní strategie, která generuje zisk při různých fázích trhu. Covered Call je bezpečnou obchodní strategií pro býčí a neutrální fázi trhu.

  1. VARIABILITA

Covered Call lze obchodovat různými způsoby a tak snižovat rizika spojená s obchodováním. Podle založení obchodníka a jeho obchodních cílů lze zvolit spekulativní nebo defensivní přístup. Velmi kvalitní akcie, které by chtěl investor držet ve svém portfoliu lze obchodovat agresivnějším způsobem. Naopak vysoce rizikové a spekulativní akcie např. bitech firem lze obchodovat hluboko ITM a tímto ultra konzervativním přístupem minimalizovat rizika spojená s bitech firmami.

  1. JEDNODUCHOST A SROZUMITELNOST

Covered Call lze bez problémů úspěšně obchodovat bez nutnosti investovat do specializovaných opčních softwarů. Na rozdíl od některých komplexních opčních strategií je Covered Call jasný, pochopitelný a srozumitelný i pro obchodní začátečníky.

  1. JASNÁ PRAVIDLA PRO VSTUPY A VÝSTUPY

Při dodržování několika základních pravidel, vhodném výběru podkladového aktiva a obchodní disciplíně je Covered Call ideální obchodní metodou pro konzervativní obchodníky.

  1. MOŽNOST ÚPRAVY A ŘÍZENÍ POZICE

Pokud se akcie nechová předpokládaným způsobem, můžete snadno pozici upravit a přerolovat vypsanou call opci. Naopak v případě rychlého pohybu akcie Vaším směrem u ATM/OTM Covered Callů můžete pozici přerolovat nebo s téměř maximálním ziskem strategii uzavřít v podstatně kratším časovém úseku a nečekat až do expirace.

  1. ČAS JE NA VAŠÍ STRANĚ

S přibližující se expirací klesá hodnota call opce ve prospěch vypisovatele. Časový úbytek je maximálně využit při vypisování opcí, kterým zbývá přibližně 1 měsíc do expirace.

  1. PRÁVA SPOJENÁ S VLASTNICTVÍM AKCIÍ

Pokud nedojde k přiřazení, může obchodník využívat všech práv plynoucích z vlastnictví akcií: volební právo a právo na výplatu dividend vlstníkům akcií 1 den před ex-dividend day.

  1. DLOUHODOBÁ FUNKČNOST STRATEGIE

Covered Call je dlouhodobě profitabilní strategie obchodovaná více než 30 let. Jde o robustní dlouhodobě profitabilní systém.Podle informací CBOE pouze 10% ze všech koupených call opcí je uplatněno (riziko předčasného uplatnění stoupá před vyplácením dividend). 90% ze všech koupených call opcí je prodáno před expirací (z důvodu uzavření obchoduzisku nebo rolování) nebo expiruje jako bezcenné. Tato data jasně mluví ve prospěch vypisovatelů opcí.

  1. ČASOVÁ NENÁROČNOST

Covered Call je metoda klidná s časovým horizontem 1-3 měsíce. Obchodník se nemusí honit za každým centem, hlídat obchod a přesně sledovat vstupy a výstupy. Nejde o vyčerpávající denní obchodování s časovým rámcem hodin nebo dokonce minut.

Tato metoda je vhodná pro individuální obchodníky, kteří jsou zaměstnaní a burza je zdrojem jejich dalších příjmů. Na Covered callu je nejtěžší a časově nejnáročnější výběr vhodného podkladového aktiva. Naplánování Covered Callu, vstup a výstup z obchodu je jen otázkou volby striku a obchodní disciplíny.

Autor:

Josef Košťál

optionslock.cz

{fucik_newsletter}
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.