Nový rekord elektřiny v Evropě: megawatthodina v Německu atakuje 500 eur - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Okomentovat na facebooku


Výpis příspěvků 1 až 20 (42)
 
přečíst (6) 16.08.22 14:37  ASD  (242772)

Kdyby se nás to nedotýkalo

Tak bych řekl dobře jim tak. Takto to vypadá když chce někdo poručit větru dešti. Už jednou tu takoví byli. Shodou okolností také z Německa.

Dosavadní doporučení: přečíst (6)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (6) 17.08.22 10:22  Tomasso  (246700)

Kdyby se nás to nedotýkalo

Absolutně nechápu, co tímto příspěvkem chcete sdělit...

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (6)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (3) 16.08.22 14:24  Kurz  (206336)

500€ /MWh

Tak to bychom měli

Dneska růst o 10%.

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (3)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (9) 15.08.22 16:30  Kevlar  (240307)

Naprosto šílený vývoj

Ale je velmi pravděpodobné, že Putinova útočná válka vůči Ukrajině s tím souvisí pouze částečně.

Jaké jsou dle vás ty hlavní faktory zvyšování ceny elektřiny?

Nedostatek zdrojů? Nedostatek je zapříčiněn čím? Zvyšující se potřeba el. energie? Odstavování stávajících zdrojů vlivem náboženství Green dealu? Ceny emisních povolenek? Je v tom ještě něco jiného?

Existuje nějaký důvěryhodný zdroj, který tuhle problematiku rozkrývá?

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (9)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (25) 15.08.22 19:41  Tomasso  (243693)

Naprosto šílený vývoj

Je to jednoduché. Putinova válka za to nemůže pouze částečně, ale zcela. Spotová cena elektřiny je na burze tvořena cenou tzv. závěrné elektrárny, čili té nejdražší, která v daném balíku nabídek elektráren uspokojí poptávku. Tato cena pak v podstatě určuje cenu i všech levnějších zdrojů. Vzhledem k energetickému mixu v Evropě je touto závěrnou elektrárnou nejčastěji některá z paroplynových elektráren (je jich hodně s vysokou kapacitou), čili tato elektrárna v podstatě určuje velkoobchodní cenu všem levnějším zdrojům, jako jsou větrné, fotovoltaické, vodní a jaderné. Čili proto rostoucí cena plynu určuje růst ceny elektřiny. Naprosto přímo a zcela zásadně. Nikoliv "pouze částečně".

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (25)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (23) 15.08.22 21:20  PJPrince  (245714)

Naprosto šílený vývoj

To je technicko-ekonomicky správný, politicky ale naprosto tendenční pohled. Je třeba si říci, kdo způsobil onen nedostatek plynu a růst jeho cen. Rus sám to nebyl, ten je ochoten dodávat dál za nízké ceny, dokonce nemá problém využít Nordstream 2. A není to jen póza, viz Maďarsko a jeho odběry.

Nastalý stav tedy je dán politickým rozhodnutím v Evropě - a teď ho nehodnotím strategicky ani jinak, jen to konstatuji - omezit odběry ruského plynu. Takže říci, že za to může Putinova válka? To je velmi odvážné. Může za to reakce Evropy na tuto válku, která mohla být různá. Je ale takováto a má velmi nepřekvapivě tyto dopady. Znovu neříkám, že je špatná, ale rozhodně nebyla jediná možná.

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (23)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (13) 16.08.22 10:17  Honza  (245941)

Naprosto šílený vývoj

Kdyby diktátor Putin nezaútočil na Ukrajinu, nebyla by žádná reakce Evropy. Resp dál by Rusko dodávalo suroviny za nějaké dohodnuté ceny. Ruské vedení by dále rozkrádalo zemi a budovalo svoji totalitu... Můžeme diskutovat, jestli je příčinou akce, nebo reakce... domnívám se, že spíše akce. Jednou by to stejně vyhřezlo. "Kdo neovládá svoje energetické zdroje, neovládá svoji budoucnost" autora si nepamatuji. To, že Evropa sama sebe učinila závislou na zdrojích z totalitních a otevřeně či skrytě nepřátelských zemích, to, že "zapomněla" zbrojit, aby byla dostatečně silná... to bylo zřejmé. Tak budíček, no. Snad to teď dojde i většině.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (13)
Vaše doporučení:
přečíst (8) 16.08.22 21:01  PJPrince  (245714)

Naprosto šílený vývoj

Tímto způsobem můžeme dojít k tomu, že za to může Putinova matka - že ho porodila, jak ho vychovala... Jedinou příčinou je reakce Evropy, která taková být mohla a nemusela. A po mém soudu je hloupá.

Kdyby došlo k odstřižení a nalezení jiného řešení, budiž. Kdyby došlo ke stanovení termínu odstřižení a nájezdu na jiné řešení, budiž. Takhle ale na jednu stranu víme, že ten plyn stejně potřebujeme, stejně ho odebereme a děláme všechno pro to, aby byl co nejdražší? To nedává žádný smysl. Do doby, než bude na stole jiné řešení, nemá smysl si vlastními kroky zdražovat komoditu, kterou tak jako tak koupíme, to Rusku opravdu neublíží. Však už nedává smysl, že Německo by na jednu stranu rádo více plynu přes NS1, ale spustit NS2? To v žádném případě. Logiku v tom opravdu nevidím.

Dosavadní doporučení: přečíst (8)
Vaše doporučení:
přečíst (5) 17.08.22 10:42  Tomasso  (246700)

Naprosto šílený vývoj

Problém je, že to nejsme pouze my, kdo nás chce odstřihnout. Samozřejmě ideální scénář je: Od Ruska budeme po nejnutnější dobu plyn odebírat, dokud nenajdeme náhradu, řekněme do tří let. Ano, takhle si to asi Evropa představuje, ale takhle to nestojí. Realita je taková: Určitě se budeme chtít postupně odstřihnout, ale na Rusko se absolutně nedá spoléhat, Rusko používá plyn jako nástroj politické manipulace a lze očekávat, že Rusko samo zavře kohouty, kdykoliv se mu to bude hodit. To je skutečný důvod rostoucích cen plynu. Protože se každý ze všech sil snaží předzásobit a obchodníci na burze se přehazují o nesmysly. Cenu pohání strach, že to Rusové sami vypnou. Tečka.

Dosavadní doporučení: přečíst (5)
Vaše doporučení:
přečíst (5) 17.08.22 10:27  Honza  (246701)

Naprosto šílený vývoj

Ano, dojít k tomu můžeme, ale asi cítíme, že je to absurdní. I když výchova a prostředí jistě má vliv na žebříček hodnot či chování v dospělosti, takže bych vliv Putinovi matky nepodceňoval…. Ano, můžeme diskutovat o tom, zda by lepší reakce nebyla dál odebírat plyn od diktatury vraždící lidi a dělat, že se nic neděje. Resp odebírat plyn a dodávat zbraně bránicí se Ukrajině. Na druhou stranu Putin si je vědom, že dodávky zbraní jsou to jediné, co mu brání obsadit Ukrajinu a rozštěpení západní společnosti a způsobení hospodářských problémů je efektivní cesta, jak na západě přivést k moci populisty, kteří upřednostní levný plyn při své voliče a zastaví dodávky zbraní a munice ukrajinské armádě…. Tedy je pravděpodobné, že by vymyslel libovolnou lež, aby plyn západu nedodával. Z Putinova pohledu je optimální způsobit západu hospodářské a společenské škody. Představa, že by nevyužil tuto energetickou zbraň je myslím mylná.

Dosavadní doporučení: přečíst (5)
Vaše doporučení:
přečíst (3) 17.08.22 06:51  JendoSlaff  (245807)

Naprosto šílený vývoj

Jak by v tom NS2 mohl pomoci? V součané chvíli by to bylo jenom prázdné politické gesto. Dyť není zdaleka využita ani přepravní kapacita stávajících plynovodů. Kapacita není limitním faktorem. Tím je ochota Ruské strany dodávat Evropě nasmlouvané dodávky plynu. Které konkrétní kroky/sankce brání Rusku v dodržování závazků?

Za plyn se rozhodly státy EU platit vpodstatě v rublech, jak Rusko chtělo a navrhovalo. I pokud by jsme se tvářili, že se na NS1 najendou vysypaly všechny turbíny krom jedné (což mi přijde jako padlé na hlavu, na druhou stranu je to Rusko, takže jeden nikdy neví), tak to byla Kanada, nikoliv Evropa, kdo to přiškrtil. Spíš bych sázel na Ruskou neochotu dodávat Evropě plyn která se projevila již na podzim roku 2021 (https://cdn.ihsmarkit.com/www/images/1221/figure-2-russian-gas.png).

Příspěvek není míněn nijak nepřátelsky. Jestli tak zní, tak je to vedlejší produkt snahy o vyjádření mých nejasností co nejvíc explicitně.

Dosavadní doporučení: přečíst (3)
Vaše doporučení:
přečíst (3) 17.08.22 07:39  Kurz  (206336)

Naprosto šílený vývoj

Za Rusko nikdo nemůže mluvit co by udělali, kdyby NS II fungoval v plné kapacitě. Rozdílů tam pár je. Rusové chtěli uzavřít dlouhodobý kontrakt a měli nachystanou kapacitu k těžbě na využití ze 100%. Turbíny už nejsou od Siemens a nejsou servisovány v Kanadě.

Takže by museli být velmi kreativní při vymýšlení důvodů, proč plyn nepoteče ani novým plynovodem jen několik měsíců po jeho zprovoznění.

Dosavadní doporučení: přečíst (3)
Vaše doporučení:
přečíst (2) 17.08.22 10:00  JendoSlaff  (245807)

Naprosto šílený vývoj

Mluvit co by udělali za RF nemůžeme a je otázka jak moc by se rozcházeli jejich slova a činy. Nebylo by to poprvé. Máme 2 varianty: 1) Rusko by si našlo další výmluvu. 2) Rusko by posílalo víc plynu. Jaká by byla motivace Ruska posílat víc plynu? Při současných valuacích dostává asi relativně zajímavé peníze i z omezených dodávek a navýšením by dal "kudlu z krku" Evropy. Útok na Ukrajinu dokázala RF odůvodnit tím, že Ukrajinský nárok nemá žádný nárok na svou existenci. Tento nárok předtím RF uznala v Budapešťském memorandu. Potřebuje Rusko rozumnou argumentaci?

Na druhou stranu co Evropa ztratí otevřením Nord Stream 2? Pozastavení otevření NS2 byl jeden z prvních kroků Německé vlády po zahájení invaze. Otevřením NS2 Německo ukáže Rusku další krok, jak moc je ochotna nechat se plynem vydírat. Na vydírání stejně jako na obchod musí být 2: Jeden kdo vydírá a druhý kdo se nechá. Rusko požadovalo platbu v Rublech, na tu se přistoupilo, situace se od té doby dále zhoršila. Proč by tento krok měl být jiný?

Ve výsledku mi přijde rozumné uvažovat, že otevření NS2 by bylo bráno jako další ukázka slabosti Evropy a zároveň by nevedlo k navýšení dodávek z RF. Je to logické? Samozřejmě, mohu se mýlit, nebylo by to poprvé. ;)

 

Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (5) 17.08.22 07:53  Věčnej  (225046)

Naprosto šílený vývoj

  1. již dnes je zřejmé, že plyn škrtí záměrně, takže důvody by si klidně našly
  2. na dlouhodobé kontrakty mohou zapomenout v momentě, kdy ztratili kredibilitu spolehlivého dodavatele. To není o nedodávání na spotový trh ale odstřižení např. Bulharska a dalších po jednostranné změně podmínek (rubly). O jejich plyn máme zájem letos a příští rok, pak si ho mohou nechat a budou rádi, když jim nechá EU nějaký podíl s nevyděračským potenciálem.
  3. na místě napojení NS2 na Německo se chystá LNG terminál, stejně tak pro něj využívat kapacity napojených plynovodů (i k nám). Putin si mohl vybrat, zda riskne Ukrajinu a přijde o odběratele nebo si nebude hrát na vojáčky a budeme od něj rádi odebírat. Vybral si. Třeba Polsko se připravovalo a je energeticky nezávislé, do těhle *píp* nás dostali Němci. A v ČR za ně může eurohujerská vláda, která chce Němce dotovat na úkor naší ekonomiky a budoucnosti.
Dosavadní doporučení: spíše nečíst (5)
Vaše doporučení:
přečíst (3) 17.08.22 10:12  Kurz  (206336)

Naprosto šílený vývoj

Ten hlavní důvod pro NS II bylo vyhnutí se Ukrajiny, která by ztratila kontrolu nad dopravovaným plynem a navíc také zisky z její přepravy. To byl taky důvod tlaku US na jeho nezprovoznění v roce 2021.

Nicméně jedeme cestou až do hořkého konce, když z politických důvodů nelze nic lepšího vymyslet.

Dneska se obviňuje Německé z přílišné závislosti na Ruských surovinách a oni si za to ještě sypou popel na hlavu, ale to byla jejich dlouhodobá strategie, kdy viděli ve větší ekonomické provázanosti cestu k dlouhodobému míru. 

Dosavadní doporučení: přečíst (3)
Vaše doporučení:
přečíst (2) 17.08.22 10:47  Tomasso  (246700)

Naprosto šílený vývoj

Ano, Němci si naprosto hloupě zvyšovali závislost na ruském plynu (cca 60 %), ale nalejme si čistého vína. Česká republika je na ruském plynu závislá ze 100 %, což nás řadí na čelo Evropy (možná snad po samotném Rusku). Za dlouhé roky jsme neudělali absolutně nic, abychom tuto závislost snížili, narozdíl např. od Poláků a Pobaltí. 

Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (14) 16.08.22 11:37  Pijack Jméno 'Pijack' používá stále stejný uživatel  (246647)

Naprosto šílený vývoj

Je obdivuhodné, že diskutujete na ekonomickém a finančním webu, přesto jste nezaregistroval, že problémy s Green Death a zdražováním energetických komodit nastaly dávno před krizí na Ukrajině. Jakobyste zapomněl na obstrukce Ukrajiny před 10 lety s ropou i plynem... chmurné vize odborníků a jejich reakce na amatérské plány ekoteroristů v Bruselu atd... atd... Drahé energie způsobila samotná EU na 100%. NIKDO je nenutil likvidovat vlastní zdroje a přecházet pokrokově na "nové technologie". Zdroje na elektřinu nejsou jako rohlíky, které upečete za pár minut. Tady se musí rozhodovat nejméně na 30 let dopředu a budovat systém. To infantilním "novým" Evropanům ještě nedochází. Tak se neotírejte o Rusko.

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (14)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (6) 16.08.22 11:48  JendoSlaff  (242294)

Naprosto šílený vývoj

Současný nárůst ceny elektřiny jasně koreluje s nárustem ceny zemního plynu. Je tu jednoduché vysvětlení - cenu elektřiny určují paroplynky. Souhlasíte? Může Rusko jakožto majoritní dodavatel zemního plynu určovat cenu plynu na Evropském trhu? Pokud je cena plynu způsobena Evropskými sankcemi uvalenými po březnu 2022, tak proč cena plynu začala raketově růst již na podzim 2021? https://www.kurzy.cz/komodity/pxe-zemni-plyn-graf-vyvoje-ceny/1MWh-czk-30-let , https://www.kurzy.cz/komodity/pxe-zemni-plyn-graf-vyvoje-ceny/1MWh-czk-30-let

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (6)
Vaše doporučení:
přečíst (11) 16.08.22 13:43  Pijack Jméno 'Pijack' používá stále stejný uživatel  (246647)

Naprosto šílený vývoj

A za podzim 2021 může snad Rusko? Sám sis odpověděl... ceny šplhaly nahoru dlouhodobě, protože spekulanti věděli od politiků své informace. Tak to totiž chodí. Ti stejní spekulanti neměli u Ukrajinské operaci před několika lety ani tušení...

Dosavadní doporučení: přečíst (11)
Vaše doporučení:


Diskuze Nový rekord elektřiny v Evropě: megawatthodina v Německu atakuje 500 eur, další stránky: 1 | 2 | 3 | Další »
stránkovat diskuzi po 10 | 20 | 50

Odkazy k diskuzi Nový rekord elektřiny v Evropě: megawatthodina v Německu atakuje 500 eur

Nový rekord elektřiny v Evropě: megawatthodina v Německu atakuje 500 eur - zdrojová stránka k tématu diskuze Nový rekord elektřiny v Evropě: megawatthodina v Německu atakuje 500 eur.

Zasílání Denního souhrnu názorů na Nový rekord elektřiny v Evropě: megawatthodina v Německu atakuje 500 eur e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu Nový rekord elektřiny v Evropě: megawatthodina v Německu atakuje 500 eur.


 Burza Prime 16:24 
Název Kurz Změna
 COLT CZ GROUP SE  628.00  -0.32% 
 ČEZ  855.00  -1.16% 
 ERSTE GROUP BANK A  1 115.00  +1.36% 
 GEN DIGITAL  494.00  -0.20% 
 GEVORKYAN  258.00  0.00% 
 KOFOLA CS  273.00  0.00% 
 KOMERČNÍ BANKA  872.00  +1.04% 
 MONETA MONEY BANK  103.00  +0.98% 
 PHILIP MORRIS ČR A  15 840.00  -0.88% 
 PHOTON ENERGY  45.60  +0.44% 
 PILULKA LÉKÁRNY  190.00  -1.04% 
 PRIMOCO UAV SE  890.00  -1.11% 
 VIG  745.00  +0.95% 
Komodity online
 Ropa 88.37 USD 23.04   
 Zlato 2322.65 USD 23.04   
 Stříbro 27.32 USD 23.04   
 Káva 221.95 USD 23.04   
 Cukr 19.89 USD 23.04   
 Bavlna 81.67 USD 23.04   
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.