Vědci bojují za to, aby nastávající letní čas byl poslední, který zažijeme - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Výpis příspěvků 1 až 12 (12)
 
určitě nečíst (5) 28.03.20 11:50   (190978)

Nesmysl

Zas udělaj to nejhorší řešení. Jestli je v zimě tma ráno déle je jedno, člověk maximálně cestuje do práce. Když pospává v autobusu nebo jede metrem, tak je mu fuk jestli je tma. V létě jsou ale lidi často venku a když slunce zapadne dřív, tak je to rozhodně horší. Dnes ale o všem obvykle rozhodujou hlupáci, tak vyhraje ten zimní. Možná jim to po pár letech dojde, tak to pak změněj.

Dosavadní doporučení: určitě nečíst (5)
Vaše doporučení:
přečíst (0) 28.03.21 23:23  Mia  (225029)

Nesmysl

Žádný zimni čas není. Je to původní čas na bioritmy člověka, ve kterém žili naši předci. V létě si můžeš sedět venku, jak dlouho chceš. Je přece jedno, kolik zrovna ukazují hodinky. Slunce posunem času nedonutíš, aby zapadlo déle, zapadá vždy ve stejný čas. Jen hloupý lidi si myslí, že čas na hodinkách určuje jak si užijou den..

Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (6) 29.03.20 17:33  Mono  (200527)

Nesmysl

No, v Rusku nejdrive zavedli letni cas. A pak jim doslo, ze je to blbost a presli na zimni. V zime rano svetlo samozrejme potrebujes. Mozna ne Ty osobne, ale cast lidi ano. Slunecni svetlo jim restartuje biocas v tele.

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (6)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (3) 30.03.20 15:37   (190978)

Nesmysl

Zimu bych neřešil, to se chodí často za tmy do práce a za tmy z práce. Jediná doba, kdy je člověk venku je léto. A co takový severský země ? Kdy jim bude zapadat slunce v srpnu po posunutí času ?

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (3)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (4) 30.03.20 17:17  Mono  (200527)

Nesmysl

Proc resis severske zeme? At si to vyresi, podle svych podminek. Co vim, tak to nektere maji tak, ze zdravotni pojistovna lidem v zime plati tyden, nebo dokonce dva pobytu nekde na slunicku u more. Treba na Kanarech.

Svetlo co nejdrive rano je dulezite pro urcitou cast lidi, aby se jim v organismu nastartoval den. Jinak jsou trochu mimo. A z toho plynou chyby nebo pomala reakce. Pokud udela chybu urednik, tak to muze byt blbe, ale da se to nejak napravit, kdyz nejaky delnik, tak muze jit i o zdravi nebo zivot. A tyka se to take rizeni vozidel....

Takze, letni cas v zime neni pro cast populace to prave orechove... Ovsem, mohou to odnest i jini. Treba pri autonehode....

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (4)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (2) 28.03.20 11:13  Miroslav U  mmiratorzavinacseznam.cz  (209567)

Zimní - letní čas

V jednostranně zaměřeném článku je popisován středoevropský (zimní) čas jako přírodní. Je to velmi zavádějící termín. Systém měření času je jakýsi kompromis - snaha o přiblížení. Text obsahuje nepodložená všeobecná tvrzení, banalizuje letní výhody, přechází zimní nevýhody. Jakýkoli čas, který rozděluje den na stejných 24 hodin po celý rok nemůže být přírodní. Žijeme v zeměpisné šířce, kde se, bohužel, délka dne a noci v průběhu roku mění o mnoho hodin. Právě se mění i čas pravého poledne (slunce nejvýše) od poledne (12 hodin) na hodinách.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (2)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (2) 28.03.20 11:56  Mono  (200527)

Zimní - letní čas

Pokud jsem porozumel dobre, jste priznivcem stridani casu.

Vetsine lidi to nejspise nevadi, ale casti, ne uplne male, to vadi. Ze statistik vyplyva, ze to ma i prokazatelne vliv na zdravi a umrti. A zmeny casu stoji penize a nebude to malo.

Takze, stridat cas neni to prave orechove. A jedinou otazkou je, jaky cas zvolit. Delsi svetlo vecer v lete je prijemne, ale bylo by to za cenu tmy rano v zime. To by mnohym lidem zpusobovalo zdravotni potize.... Mozna i nejaka umrti. 

Tak nejlepsi volbou zustava "zimni" cas.  Mnozi zamestnanci mohou mit klouzavou pracovni dobu a v lete proste prijit drive a take drive odejit. Udelat si soukromy letni cas. Je milion zivnostniku, ti si casto mohou posunout pracovni cas podle potreby. Takze, pomerne velka cast pracujicich si mohou vytvorit stridani casu, podle sve potreby. 

Pripada mi, ze hledame problem, kde neni. Neni fer nutit stridat cas ty, kterym to dela potize, zdravotni potize. Stejne tak nema cenu nutit lidi vstavat do tmy, kdyz to casti z nich dela zdravotni potize. Nevyznamna cast lidi, kteri preferuji stridani casu, si mohou upravit sve pracovni aktivity tak, aby si stridani casu vytvorili soukrome. Zbytek ma proste smulu, protoze zdravi tech, kterym stridani casu vadi ma prednost.  

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (2)
Vaše doporučení:
přečíst (0) 29.03.20 09:17  Miroslav U  mmiratorzavinacseznam.cz  (209582)

Zimní - letní čas

Dobrý den, píšete o skupině lidí, které změna času ohrožuje na životě. Máte nějaká seriózní data? Tvrzení - možná i nějaká úmrtí - je populismus. Finanční náklady, máte data s porovnáním? Většina si tedy má upravovat režim? To nic  nebude stát? Takze resení pro zlomek diagnostikovaných si drzet konstantni cas je nemozné? Patrně to bude velmi malá skupina lidí. Proč si takto diagnostikované osoby nenastaví vámi popsaný režim? Zimni čas v zime a letni cas v zime je nastaven tak, aby bylo prave poledne právě co nejblíže 12 hodinám. Zimni cas v létě způsobí pravé poledne před 12 hodinou, takže denní světlo už po 3. hodině ranni. Pokud máte přístup k datům, tak by se dalo zjistit, jak dlouho stráví průměrný občan spánkem při neideálním denním světle.

Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (3) 29.03.20 18:03  Mono  (200527)

Zimní - letní čas

https://www.kurzy.cz/zpravy/518384-letni-a-zimni-cas-stridani-casu-nemusi-skoncit-vubec-vse-muze-ztroskotat-ze-dvou-duvodu/

To video z konference Ministerstva dopravy (dole).

Pokud je zimni cas, tak prave poledne putuje +-15 minut kolem 12:00. V Praze a i na nejvychodnejsim, ci nejzapadnejsim cipku CR je prave poledne po cely rok blize k 12:00 SEC, nez k 11:00 SEC (tedy 12:00 SELC). Tedy, pokud chceme mit Slunce v poledne cca na jihu, tak musime zvolit zimni cas po cely rok.

Proc by si vetsina mela upravovat cas? Muze si ho upravit ten, komu vyhovuje stridani casu a chce ho. A upravi si ho podle svych potreb a jak dlouhe rocni obdobi chce.

Lidi, co ma problem nebude zlomek. Nemam statistiky, ale odhadem 10%. No a oni si to treba nemohou posunovat, ne kazdy ma zamestnani, kde se s pracovni dobou da hybat.

A na letni slunovrat, kdy je noc nejkratsi, se sice zacne rozednivat kratce po treti, ale plne se rozedni az pred patou. Vychod slunce je fous pred ctvrtou (na rovine), takze v realu po ctvrte. Pokud nekomu vadi svetlo pri spani (ja mam treba zavrene oci, kdyz spim), tak existuje neco jako zavesy, rolety, ci zaluzie. Ony vecer sviti i lampy, tak by ty zavesy nebyly jen kvuli brzy vychazejicimu slunicku....

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (3)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (2) 30.03.20 15:31  Miroslav U.  mmiratorzavinacseznam.cz  (209649)

Zimní - letní čas

Jsem přesvědčen, že úmrtnost, z důvodu zkrácení světlé doby dne na jeho konci, naroste. Prokázaný je vliv denního světla na lidskou psychiku. Zrušením letního času přjdeme každý o 210 hodin odpoledního denního světla ročně (1 hodinu denně po dobu 7 měsíců). Denní světlo se přesune do doby spánku, kde je to naopak škodlivé, takže dvojnásobně škodlivý vliv. Stejně tak, jako drtivá většina lidí, tedy i já, z důvodu dnešního "civilizovaného" způsobu života, nemá nastaven svůj biologický rytmus symetricky k poledni (slunce nejvýše). Pokud si spočítám svoje osobní poledne, tedy pokud vstávám po 6 a jdu spát po 22, tak mám své biologické poledne po 14:00, tedy ještě hodinu po letním poledni. Nevím, jaký počet je těch, kteří vstávají ve 4 a chodí spát ve 20 hodin, pro které je zimní čas v létě určen.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (2)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (3) 30.03.20 18:03  Mono  (200527)

Zimní - letní čas

Svetlo, ktere by nekoho rusilo pri spani, lze vyresit zavesy, zaluziemi, roletami. Takze to je jednoduse resitelna zalezitost.

A ohledne tech hodin svetla, o ktere by lide prisli. Prisli bychom o cca 210 hodin za rok z cca 4 400 hodin. Tedy asi o 5%. Pro nekoho to muze byt zanedbatelne, pro nekoho ne.

A stale je tu pro cca polovinu populace (seniori, male deti a starajici se rodic, a cca tretinu az polovinu pracujicich) moznost upravit si cas podle svych potreb. Tedy nemusi prijit o tech 210 hodin. Kdyz si privstanou....

Ostatne ani Vam nic nebrani jit spat v 21h a vstavat v 5h. A vyuzit ranni slunicko...

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (3)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (3) 31.03.20 11:36  Miroslav U.  mmiratorzavinacseznam.cz  (209649)

Zimní - letní čas

Posouvat si denní režim zastíňováním okna? To má k přirozenosti velmi daleko. Není lepší spát nerušeně o hodinu déle? Bohužel, žádná instituce se těm, co by si vedli svůj čas, asi nebudou přizpůsobovat... Je patrné, že nejde o energetický průmysl, ani o dopravu osob.

Nebudeme sčítat hrušky a jablka - den a noc. Hodina denně po dobu 210 dní znamená, že se možnost pobytu na denním světlě zkrátí o desítky procent. Pokud někdo pracuje, tak je celou pracovní dobu při umělém osvetlění, až na výjimky, kterým závidím. Pokud tedy po opuštění práce např. v 16:00 mohu zbytek dne strávit na denním světlě, tak se jedná v průběhu letního času o cca 25 až 40 % (ne 5 %) času na denním světle. Ve skutečnosti však nemohu být venku celou tuto dubu, takže se procento, o které celoročním zimním čase přijdu ještě výrazně zvýší. Takže vliv na psychiku s ohledem na denní světlo je velmi výrazný.

Vyjmenované polovině populace je to jedno, ti nemusí vlastnit hodinky. Týká se to však druhé poloviny, aktivní populace a dětí, kterou jste (záměrně?) přeskočil.

Myslím, že mi, ani minimálně půlce české populace, nemusíte vnucovat nový životní styl. Ani závěsy, rolety, atd.. 

Střídání času by dle mého názoru mělo být zachováno. Zimní čas v zimním období je velmi dobře zvolený kompromis, o tom asi nikdo nepochybuje. Letní čas v letním období má v moderní době pro člověka spoustu benefitů.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (3)
Vaše doporučení:


Diskuze Vědci bojují za to, aby nastávající letní čas byl poslední, který zažijeme, další stránky: 1
stránkovat diskuzi po 10 | 20 | 50

Odkazy k diskuzi Vědci bojují za to, aby nastávající letní čas byl poslední, který zažijeme

Vědci bojují za to, aby nastávající letní čas byl poslední, který zažijeme - zdrojová stránka k tématu diskuze Vědci bojují za to, aby nastávající letní čas byl poslední, který zažijeme.

Zasílání Denního souhrnu názorů na Vědci bojují za to, aby nastávající letní čas byl poslední, který zažijeme e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu Vědci bojují za to, aby nastávající letní čas byl poslední, který zažijeme.

 Burza Prime 11:38 
Název Kurz Změna
 COLT(CZG)  630.00  +0.32% 
 ČEZ  853.00  -0.23% 
 ERSTE  1 119.00  +0.36% 
 GEN(NORTON)  510.00  +3.24% 
 GEVORKYAN  255.01  -1.16% 
 KB  870.00  -0.23% 
 KOFOLA  273.00  0.00% 
 MONETA  103.60  +0.58% 
 PHOTON  45.95  +0.77% 
 PILULKA  189.00  -0.53% 
 PM  15 920.00  +0.51% 
 PRIMOCO   885.00  -0.56% 
 VIG  749.00  +0.54% 
Komodity online
 Ropa 87.69 USD 11:20   
 Zlato 2316.12 USD 11:20   
 Stříbro 27.15 USD 11:20   
 Káva 223.86 USD 11:20   
 Cukr 19.74 USD 11:20   
 Bavlna 81.27 USD 11:20   


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.